4000 neliön navettatilat Laviaan

“Laajennukseen latautuvat monen vuoden odotukset”

Heikki ja Meri Äijön maatila sijaitsee maaseudun rauhassa Laviassa. Syksyllä tehdyt maansiirtotyöt ja keväällä maatilan tontille kohoava uusi 4000 neliön navetta pitävät nuoren yrittäjäpariskunnan kiireisenä.

– Laajennus ja suunnittelu vievät aikaa, mutta on mielenkiintoista kehittää toimintaa ja mennä eteenpäin. Ajattelen jo seuraavaa vaihetta, miten toiminta saadaan mahdollisimman järkevästi käynnistettyä ​ja tehostettua. Tähän laajennukseen latautuu monen vuoden odotukset, Heikki Äijö toteaa.

Kuten missä tahansa muussakin uudisrakennuksessa, uudessa navetassa on mietitty kaikki mahdollisimman toimivaksi.

– Kaikki kulkureitit on mietitty tarkkaan, miten kaikki saataisiin toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja vähillä askelilla. Ja miten yksi ihminen voisi hoitaa mahdollisimman paljon asioita ilman toisen apua, Heikki kertoo ja esittelee uuden navetan pohjapiirustusta.

Laajennuksen myötä tilalle tulevat lypsyrobotit helpottavat maatilan päivittäisiä töitä. Nuorkarja pitää jatkossakin yrittäjät kiireisenä, sillä vasikoita täytyy ruokkia ja juottaa aamuin illoin. Nuorkarja jää asumaan nykyiseen remontoitavaan navettarakennukseen.

– Vasikoita syntyy vuosittain tällä hetkellä tilalle noin 60–70. Lypsyrotuiset lehmävasikat jäävät meille ja sonnivasikat sekä liharotuiset vasikat menevät lähialueen kasvattajalle. Lehmiä tilalla on noin 75, Meri kertoo.

Laajennuksen myötä karjan määrä kasvaa kahteensataan. Eläinmäärän kasvaessa työmääräkin tilalla lisääntyy.