Ahlaisten Maailma on koulun mediaprojekti


Aikamme on täynnä erilaisia teemapäiviä ja teemaviikkoja, joiden avulla pyritään kiinnittämään laajempaa huomiota johonkin teemaan. Nyt on vietetty kahta mediataitoihin keskittyvää viikkoa, joiden tavoitteena on kiinnittää huomiota lasten ja nuorten informaationlukutaitoon kaikkialle levittäytyvässä mediaympäristössä.

Koulujen ja Uutismedian liiton yhteinen teemaviikko sai tänä vuonna uuden nimen, kun Sanomalehtiviikko muuttui Uutisten viikoksi. Ensimmäistä Uutisten viikkoa vietettiin siis helmikuun alussa 1.-5.2.2021. Uutisten viikon tarkoitus  on antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman mediasuhteen käsittelyyn sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Uutisten viikolla yhteistyökumppaneina ovat valtakunnalliset lehtitalot ja paikallislehdet. Nykyään, kun monet lehdet muutenkin julkaisevat sisältöä paljon verkossa, verkkopalvelujen avaaminen teemaviikon ajaksi kouluille on helppoa. Ahlaisten koulussakin luettiin valtakunnallisia ja maakunnallisia lehtiä ja tehtiin niihin liittyviä tehtäviä, ja totta kai myös paikallislehti oli aktiivisesti mukana.

Tänä vuonna heti Uutisten viikon jatkoksi on vietetty Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn isännöimää Mediataitoviikkoa 8.-14.2.2021. Mediataitoviikko on vuosittainen mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja.

Näiden teemaviikkojen aikana Ahlaisten koulussa tehtiin oma lehti Ahlaisten maailma. Lehden tekoa isännöi 3.-4.-luokka, jonka marraskuussa aloittanut luokanopettaja Jaakko Viitala on ennenkin toteuttanut kouluissa yhteisiä lehtiä. Päätoimittajina lehdessä toimivat kolmannelta ja neljänneltä luokalta Maija Tammisto ja Valtteri Korkeamäki, jotka osallistuivat lehden taittoon, sisällön suunnitteluun ja oikolukuun. 

-Oman lehden tekeminen on ollut kivaa, kun on saanut tehdä vähän erilaisia koulutehtäviä, kertovat päätoimittajat Maija ja Valtteri.

Uutisten viikko huipentui perjantaina Uutisluotsin päätoimittajan nettitapaamiseen, jossa Annina Ruokoski kertoi oppilaille paikallislehden tekemisestä. Nyt meneillään oleva Mediataitoviikko huipentuu perjantaina Ahlaisten maailman  julkaisuun.