Ahlströmin ruukki on täysin omavarainen energiayhteisö

Ruukin hevostalli saa sähkönsä aurinkoenergiasta. – Aurinkopaneeleita tuskin huomaa rakennuksen katolla, Pekka Laine esittelee.

Vuosisatoja vanhan ruukin sähkö saadaan kahdesta vesivoimalasta sekä aurinkovoimalasta. Kaukolämpöä tuottaa hakelaitos, jonka hake tulee omien metsien puista. Lisäksi hyödynnetään jonkin verran maalämpöä.

Ruukin alueella sijaitsevan Makkarakosken vesivoimalat on ristitty Ursulaksi ja Talvikiksi. Niistä vanhempi Ursula on rakennettu vuonna 1914 ja sen julkisivu on parhaillaan kunnostuksen alla. Talvikki on valmistunut vuonna 2013 ja se pystyy tuottamaan sähköä silloinkin kohtalaisen hyvin, kun vesi on matalalla. 

– Pelkästään kaksi vesivoimalaamme pystyvät tuottamaan kaiken alueella tarvittavan sähkön. Lisäksi niiden rinnalle rakennettiin vuosi sitten aurinkoenergiaa, joka auttaa mukavasti sähköntuotantoa erityisesti kesäajan vähävetisinä kuukausina. 

– Alueelle on asennettu yhteensä 700 neliötä aurinkopaneeleita, joiden energiatuotanto yhtenä kesäkuukautena vastaa yhden ison sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta, huoltopäällikkö Pekka Laine selvittää.

Lue lisää 13. lokakuuta ilmestyneestä Uutisluotsista.