Ahlströmin suunnitelmissa rakentaa ruukkialueelle muuntojoustava vierailu-, muotoilu- ja taidekeskus

Uudisrakennus puutarhan puolelta.
Uudisrakennus joen puolelta. Joen partaalle on suunniteltu viihtyisiä istuskeluportaita.

Ahlströmin suunnitelmissa on rakennuttaa Noormarkun ruukkialueelle muuntojoustava vierailu-, muotoilu- ja taidekeskus, joka keskittyy arkkitehtuuriin ja taiteeseen. Hankkeesta järjestettiin Suomen Arkkitehtiliiton, SAFA:n, sääntöjen mukaisesti kutsukilpailuna suunnittelukilpailu, jonka voittajaksi julistettiin tänään ruotsalainen Johan Celsing Arkitektkontor Ab. Kunniamaininta jaettiin Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy:lle.

Varsinainen rakennuspäätös uudisrakennuksesta tehdään vuoden 2022 aikana. Hanke on uraauurtava, sillä kyseessä on ensimmäinen merkittävä uudisrakennus Noormarkun ruukilla sitten Villa Mairean valmistumisen vuonna 1939. 

Uudisrakennuksen on tarkoitus nousta Makkarakosken miljööseen, vanhan lautatarhan paikalle, aivan Noormarkunjoen rannalle. Sijaintinsa perusteella  rakennus onkin saanut työnimekseen Brädgården. Rakennuksen eteläpuolelle on suunniteltu näyttävää puutarhaa.

– Ruukkialueella on vielä valtavasti jäljellä potentiaalia kehittyä, mutta valitettavasti seinät alkavat tulla vastaan, eli kaikki mahdolliset rakennukset ovat jo käytössä. Uudisrakennuksesta on tarkoitus tulla uusi ruukin sydän ja toiminnan keskus. 

– Ahlströmin suvulta tämä on vahva tahdon ilmaisu ja viesti siitä, että olemme Noormarkussa jäädäksemme ja haluamme olla täällä vielä seuraavatkin 150 vuotta, kiteytti A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlström.

Noormarkun ruukki kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin, joka valtioneuvoston päätöksellä tulee huomioida alueiden käytön suunnittelun lähtökohtana. Myös ruukin luontoarvot ja kestävä kehitys huomioidaan uudisrakennuksen suunnittelussa ja rakentamisessa.

Uusi muuntojoustava rakennus mahdollistaisi tehokkaan toiminnan sekä nykyistä isommat tapahtumat. Näyttelykeskus vastaanottaisi vierailijat ja toivottaisi heidät tervetulleeksi alueelle. Uudisrakennuksen haluttaisiin palvelevan myös pitkälle tulevaisuuteen.

– Olemme kautta aikain tehneet uraauurtavia aloitteita ja osallistuneet yhteiskunnan, tieteen sekä sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman kehittämiseen ja pyrkineet luomaan pitkäaikaista arvoa, jonka juuret ovat metsässä, kierrätettävyydessä ja kestävyydessä.

–  Siksi uuden rakennuksen tulee olla tärkeä osa Noormarkun ruukin rakennusperinnön jatkumoa. Tavoitteena on myös, että rakennus on arkkitehtonisesti niin merkittävä, että se on nähtävyys jo itsessään, Peter Ahlström korosti.

Lue lisää Uutisluotsin ensi torstain numerosta!

Suunnittelukilpailun voittaja, arkkitehti Johan Celsing kävi paikanpäällä tutustumassa Noormarkun ruukkiin ja ihastui näkemäänsä.