Anna lemmikille turvallinen joulu

Venla Laitila (vas.) ja Emma Lindfors totesivat, että kuivattu naudan maha oli Simolle (vas.) ja Lilalle mieluista herkkua. Suklaat, pähkinät ja rusinat kannattaa kuitenkin pitää koirien ulottumattomissa.

Joulunpyhien lähestyessä on hyvä muistaa, että monet ihmisille tutut herkut voivat olla lemmikille myrkyllisiä ja aiheuttaa vakaviakin oireita. Eläinlääkäri Pauliina Marttila Porin Eläinlääkäripalvelusta muistuttaa, että esimerkiksi suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Sitä on paljon etenkin tummassa suklaassa ja voi aiheuttaa koiralle mm. oksentelua, vapinaa, heikkoutta ja kouristuksia.

– Myrkytyskynnys ylittyy, kun noin 30 kilon painoinen koira syö yhden levyn tummaa suklaata, Marttila sanoo. 

Koirilta kiellettyjen ruoka-aineiden listalle kuuluvat myös rusinat ja viinirypäleet. Myrkyllinen annos koiralle on noin 3–4 grammaa rusinoita per kilo ja viinirypäleiden noin 20 grammaa rypäleitä per kilo.

– Ne voivat aiheuttaa koiralle akuutin munuaisten vajaatoiminnan, Marttila kertoo.

Myös pähkinät on syytä pitää koirien ulottumattomissa. Erityisen vaarallisena Marttila mainitsee makademia-pähkinät, joista oireina voi olla takajalkojen heikkoutta, hoipertelua ja kouristuksia.  

– Oireet voivat alkaa 12 tunnin kuluttua syömisestä ja kestää muutaman päivän, hän sanoo.