Annina Lönnberg
Noormarkku
Nokun näyttämöllä nähdään huomisesta perjantaista 15. marraskuuta lähtien komedia, jossa käydään läpi parisuhdedraamaa. Keski-iän kriisiään poteva arkkitehti Mauri Pekanpää (Kimmo Salokangas) ei enää meinaa pysyä uuden vaimonsa Babsin (Anu Isotalo) vauhdissa, vaan alkaa haikailla takaisin entisen vaimonsa Armin (Sari Hellman) luo. Siitä syntyy soppa, jota näyttämöllä setvitään huumorin ja ilottelevan dialogin kautta.
– Näytelmän on vuonna 1953 kirjoittanut Seere Salminen ja siitä tehtiin vuonna 1955 elokuva, jonka pääosissa olivat Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Elokuva oli tuon legendaarisen suomifilmipariskunnan juhlateos, sillä he olivat noihin aikoihin näytelleet 20 vuotta yhdessä. Ensimmäisen kerran näytelmä nähtiin Helsingin Kansanteatterin lavalla. Kansanteatteri on Helsingin kaupunginteatterin edeltäjä, Nokun Näyttämön teatterikappaleen ohjaaja Ulla-Maija Aho-Harnett kertoo.
– Näytelmä on hyvin brittiläistyyppistä komediaa, vaikka onkin alun perin supisuomalainen näytelmä. Mielenkiintoista onkin, miten näytelmän kirjoittaja on löytänyt esitykseen niin paljon sitä samaa, mitä tuohon aikaan juuri Briteissä tehtiin, hän miettii.
Isän vanha ja uusi -näytelmä sijoittuu Nokun näytännössä edelleen 1950-luvulle.
– Käsikirjoituksessa huomaa selkeästi, millaista aikaa silloin elettiin. Suomi oli vapautumassa, oli olympialaiset ja urheilumenestystä, Armi Kuuselasta tuli Miss Universum ja viimeinen sotakorvausjuna oli saatettu Neuvostoliittoon. Näytelmä on niin tarkasti aikaan kirjoitettu, että emme lähteneet tuomaan sitä nykyaikaan. Ajan moraalikäsitykset olivat kuitenkin edelleen olemassa, esimerkiksi avioero ei vielä tuolloin ollut niin yleinen tai hyväksyttävä. Näytelmässä näitä asioita käsitellään huumorilla ja komedian keinoin, hän pohtii.
Näytelmää on ohjaajan mukaan ollut helppo tehdä ja vuosi sitten esitettyyn Jäniksen vuoteen verrattuna Isän vanha ja uusi on suoraviivaisempi puhenäytelmä, kevyttä komediaa, jossa teemana on ikäkriisi ja vanha suola. Keski-ikäinen Mauri Pekanpää on pikku hiljaa huomannut, että nuoren vaimon vauhdissa pysyminen on vaikeaa ja alkaa haikailla ensimmäisen vaimonsa ja lastensa äidin Armin perään. Niinpä hän päättää asettaa nuorelle vaimolleen sekä maanviljeysneuvokselle ja kansanedustajalle Pekka Juhankoskelle (Lassi Nieminen) pienen jäynän, jonka avulla hän saattaisi parin yhteen ja hän voisi palata mahdollisesti takaisin entisen vaimonsa luo. Tosin Juhankoski on iskenyt silmänsä Armiin ja draama on valmis. Pekanpään lapsista nuorin on iloissaan mahdollisesta vanhempiensa yhteenpaluusta, mutta keskimmäinen ei ole niinkään innostunut asiasta. Pekanpäällä on myös kolmas, vanhin lapsi, jota ei näytelmässä lainkaan näy.
Kahden perheen elämät liittyvät monella tapaa yhteen, sillä kansanedustaja Juhankoski asuu viikolla Armin luona vuokralla. Myös Babs on silmäillyt jo uutta diplomaattia, joka olisi mahdollisesti vauhdikkaampi kuin hänen nykyinen iäkäs ,miehensä.
– Hauskan ei tarvitse olla tyhjänpäiväistä hömppää, vaan huumorin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita, jotka saattavat kouraista itse kutakin syvältä. Nauru auttaa ja parantaa tai tuo edes pienen hyvänmielen tuulahduksen. Ongelmat ja murheet ovat samoja vaikka aika muuttuu, sillä rakkaus, katumus, pettymys ja ikävä ovat samanlaisia tunteita kuin seitsemänkymmentä vuotta sitten. Näytelmässä on paljolti kyse anteeksipyytämisestä ja anteeksiannosta, pystytäänkö niihin ja aloittamaan alusta, ohjaaja pohtii.
Sen lisäksi, että näytelmäharjoitukset ovat olleet Nokun Näyttämön syksyn ohjelmassa, ovat he yhteistyössä työstäneet oivallisen lavastuksen. Kuten Jäniksen vuodessakin, Nokun tämän syksyn näytelmässä on myös täysin sitä varten sävellettyä musiikkia, sillä noormarkkulainen Markku Lahti on tehnyt näytelmää varten musiikin, jonka ensi-ilta on myös perjantaina. Komediakatsomossa yleisö pääsee myös tarkkailemaan sitä, miten hienosti lavasteet muuttuvat näyttelijöiden vaihtaessa asunnosta toiseen.