Diakonissa Annukka Viitanen:

“Tärkeintä työssäni on antaa ikäihmisille kiireetöntä aikaa”

Annukka Viitanen on huolissaan ikäihmisten yksinäisyydestä, joka on korostunut koronan myötä. Kotikäynneillä ja puhelinsoitoilla hän antaa ikäihmisille heidän kaipaamaansa kiireetöntä aikaa, kuuntelua ja läsnäoloa. Annukka on lähdössä juuri kotikäynnille. Kohtaamiset ikäihmisten kanssa ovat hänen työssään tärkeintä.

Annukka Viitasen työ Seurakunnassa kohdataan -projektin parissa on jatkunut puolentoista vuoden ajan Noormarkun seurakunnassa. Viitanen on huolissaan ikäihmisten yksinäisyydestä, joka on korostunut koronan myötä.

– Korona on lisännyt entisestään yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta ikäihmisten keskuudessa. Osa sukulaisista ei uskalla käydä riskiryhmiin kuuluvien luona ja vanhukset jäävät todella yksin. Minun tehtäväni on tarjota ihmisille kiireetöntä aikaa. Vanhukselle pitää tulla tunne, että heidät koetaan tärkeiksi ja heitä kuunnellaan, Viitanen painottaa.

Viitanen aloitti työt Noormarkun seurakunnassa marraskuussa 2019 ennen koronaa. Jo silloin yksinäisyys oli vahvasti näkyvissä.

– Työ pääsi nopeasti käyntiin, koska meillä oli hyvä yhteistyö Noormarkun kotihoidon ja KotiRollan kanssa. Kartoitin Noormarkun alueen ikäihmisten tilanteita soittelemalla ison osan yli 75-vuotiaista seurakunnassa kirjoilla olevista ikäihmistä. Koronatilanteen pahentuessa kotikäynnit ovat vähentyneet ja soitot ovat lisääntyneet, Viitanen kertoo.