Ensi viikolla ilmestyy viimeinen Uutisluotsi

“Kustannusten raju nousu pakottaa lopettamaan”

Uutisluotsin viimeinen numero julkaistaan ensi viikon torstaina 22. syyskuuta 2022. Syynä tähän ratkaisuun on yksinkertaisesti kustannusten raju nousu tämän vuoden aikana. 

– Tilanne vaikeutui huomattavasti jo vuonna 2020, jolloin alkoi koronapandemia. Luotsista katosivat lähes kaikki ilmoitukset, ja se aiheutti jo suuren loven tuloihin. Tilannetta ei ole saatu korjattua koronapandemian hellittäessä. Tilattavassa lehdessähän tulopuoli koostuu tilausmaksuista ja ilmoitusmyynnistä, kertoo päätoimittaja, kustantaja Annina Ruokoski.

– Viime vuonna tähän aikaan, kun suunnittelimme tulevan vuoden talousarviota, jouduimme nostamaan kestotilauksen hintaa. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä arvion mukaan kestotilauksen hinta olisi pitänyt lähes kaksinkertaistaa, jotta näistä kustannusnousuista olisi selvitty, tämä on jälkiviisautta. Tätä emme osanneet millään arvioida, ja epäilen, että harva tilaaja olisi edes suostunut maksamaan kerran viikossa ilmestyvästä lehdestä vuodessa lähes kahtasataa euroa. 

– Kustannusten nousuun ovat vaikuttaneet niin Ukrainassa käytävä sota, joka on nostanut niin kuljetus-, kuin painokustannuksia. Lisäksi alkukesästä jouduimme vaihtamaan painoa, kun Sata-Pirkan painotalo Porissa lopetti ja meni lopulta konkurssiin. Uuden painon myötä hinnat nousivat reilusti ja myös kuljetuskustannukset sen myötä, että lehti painetaan Salossa Porin sijaan. Postin jatkuva jakeluhintojen korotus esimerkiksi polttoaineiden kallistumisen myötä on nostanut kustannuksiamme tuntuvasti. Kaikki nämä kustannusnousut vaikuttavat pieneen yksikköön haavoittuvammin kuin isompaan konserniin. 

Jos verrataan lähtötasoon, vuoteen 2019, ovat jakelukustannukset nousseet noin 60 prosenttia. Samoin painokulut ovat vuodesta 2019 nousseet yli 60 prosenttia. 

Uutisluotsin tilannetta on pohdittu koko kesän ajan, mutta muuta ratkaisua ei ole valitettavasti löytynyt. Tilanne kuitenkin vielä elää ja edelleen on käynnissä neuvotteluita, jotta uusi kustantaja Uutisluotsille löytyisi. Asia selviää loppuviikolla. 

– Tämä on minulle erittäin raskas päätös ja koen pettäneeni lukijat, tilaajat ja mainostajat sekä muut sidosryhmät. Olemme Maaritin kanssa tehneet paikallista lähilehteä sydämellä, mutta näköjään nyt pitää nostaa kädet pystyyn ja lopettaa ennen kuin olemme syvemmällä suossa. En ikinä olisi uskonut, että tällaiseen ratkaisuun joudutaan, Annina Ruokoski toteaa ja jatkaa:

– Tilausmaksujen palautus tilaajille vaatii vielä ratkaisuja. Maksuja palautetaan mahdollisuuksien mukaan ja asiasta tiedotetaan enemmän ensi viikon lehdessä.