Esko Mäkeläkin haluaa hyvän veden

Katja-Maarit Kujanpää ja Esko Mäkelä maistoivat Mäkelän kodin hanasta tulevaa vett. Se maistuu niin sanotusti maalta.

AHLAINEN

Ämttööntien varrella Ahlaisissa asuvan Esko Mäkelän keittiön hanasta tuleva vesi haisee ja maistuu iljettävältä. Tammikuun kymmenentenä otetuissa vesinäytteissä heterotrofiset arvot eli kokonaispesäkeluku oli 33, joten se on määritysten mukaan hyvää talousvettä. Arvon pitää olla alle 100.

– Vesi kuitenkin haisee ja maistuu pahalta, kuin kellarilta tai maalta. Olen erittäin tyytymätön veteen. Ja lisäksi tuntuu, että maku ja haju ovat lisääntyneet koko ajan, hän toteaa.

– Muut ahlaislaiset saavat veden Ahlaisten omasta pohjavedenottamosta, jonka vesi on hajutonta ja mautonta.

Mäkelä liittyi uuteen Porista tulevaan siirtovesiputkeen, kun kuvitteli näin saavansa parempaa talousvettä kuin, mitä omasta porakaivosta on tullut. 

– Olen 20 vuotta ostanut juomaveden kaupasta, kun oman kaivon vesi oli maultaan huonoa. Tein tuhansien eurojen investoinnin kotiini, kun ajattelin, että saan uuden siirtoputken kautta hyvää vettä. Nyt olen ainoa, jonka vesi tulee Porista tätä linjaa pitkin. Muut ahlaislaiset saavat nauttia oman vedenottamon joulukuun alusta lähtien. Se on hyvää, eikä maistu tai haise miltään. 

Ahlaisten vesi on tullut joulukuun alusta alkaen omasta pohjavedenottamosta. Syksyllä avattiin putki Harjakankaan tekopohjavesilaitokselta, mutta maku ei ahlaislaisten ja lamppilaisten mukaan ollut hyvä, niinpä joulukuun alussa avattiin jälleen kylän oma pumppaamo.

Porin Veden verkostopäällikkö Jouko Halminen kertoo, että muuallakin on uusissa muoviputkissa ilmennyt haju- ja makuhaittoja.

– Samanlaisia ongelmia on raportoitu muualtakin ja THL:n mukaan ilmiön pitäisi poistua ajan myötä.

Lue lisää paperilehdestä 20. tammikuuta!