Ilkivalta repii roskisten lisäksi hermoja

Söörmarkun matonpesupaikka oli maanantaiaamulla huonossa kunnossa. Roskis oli revitty paikoiltaan ja roskat levitetty ympäri pesupaikkaa.

Lisääntynyt ilkivalta aiheuttaa harmia monella paikkakunnalla. Ilkivallalla tarkoitetaan tahallista häiriön aiheuttamista, esimerkiksi meluamista muualla kuin yleisellä paikalla, tai vandalismia eli toisen omaisuuden tarkoituksellista vahingoittamista.

– Tasaiseen tahtiin tulee näitä ilkivallan tekoja eri muodoissa. Hajotetaan penkkejä, maalataan seiniä, rikotaan penkkejä ja roskataan alueita, toteaa kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen Porin kaupungilta.

Suomen rikoslaissa toisen omaisuuden vaurioittamisesta tai hävittämisestä käytetään termiä vahingonteko. Vahingonteot ärsyttävät niin alueen asukkaita kuin viranomaistahoja, eikä vaurioiden korjaaminen ole halpaa.

– Ihan tarkkaa kirjanpitoa tällaisen ilkivallan aiheuttamista kustannuksista ei ole, mutta näppituntumalta arvioin, että noin 100 000 euroa menee kaupungilla vuosittain vahinkojen korvaamiseen, Ismo Ahonen kertoo.

Lue koko juttu torstain 16.6. Uutisluotsista.