Järvipelastajat auttavat säällä kuin säällä

Pekka Koivunen ja Mika Lähteenmäki tarkastuskierroksella Isojärvellä.

Kun Isojärven järvipelastusyhdistys saa hälytyksen, lähtee mukaan joukko vapaaehtoisia auttamaan. Päälle puetaan asiaan kuuluva varustus, pelastautumispuku ja pelastusliivit. Päätä suojaa kypärä, sillä pelastusveneen nopeus huitelee jopa 50 kilometriä tunnissa.

– Ihmiset ovat ihmetelleet, miksi te siellä veneessä tarvitsette kypärää. Kypärä suojaa iskuilta veneen sisällä ja ulkopuolella, jos vaikka putoaa veneestä. Meripelastusseurassa on raportoitu myös hieman oudompi yhteentörmäys, kun lokki lensi suoraan kypärään, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki.

Yhdistys on saanut käyttöönsä pelastusveneen Meripelastusseuralta ja yhdistys vastaa veneen ylläpidosta talkootyönä. 

– Tällä veneellä pystymme turvaamaan avun tulemisen paikalle säällä kuin säällä. Ennen lähtöä vene tarkistetaan ja veneilyn jälkeen kaikki merkataan ylös lokikirjaan. Myös moottori, polttoaineet ja öljy tarkistetaan jokaisen ajon jälkeen, Lähteenmäki valottaa.

Järvipelastus saa vuodessa noin kymmenisen hälytystä. Tyypillisimpiä hälytystehtäviä ovat ensihoidon avustamistehtävät, kun avun tarvitsija on saaressa. Joskus myös karilleajo on saattanut aiheuttaa onnettomuustilanteen.

– Teemme yhteistyötä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa ja meidän tukikohtamme sijainnin vuoksi ehdimme nopeasti paikalle, Lähteenmäki kertoo.