Jone Puumala: “Uskalla hakea apua ajoissa”

Noormarkkulainen Jone Puumala, 42, toivoo, että jouluksi sataisi lunta. Suurin joululahjatoive ei myöskään ole materiaa, vaan kaikille joulurauhaa. Toisin oli parikymmentä vuotta sitten. Jouluaattona Puumala sairastui äkkiarvaamatta psykoosiin. Tuolloin 22-vuotias Puumala sai nopeasti apua ja pääsi Harjavallan sairaalan hoitoon. 

– Ennakkomerkkejä ei tullut. Psykoosissa oli ajatusvääristymiä ja harhoja. Diagnoosiksi varmistui paranoidinen skitsofrenia. Alkuvuodet olivat raskaita, mutta terapialla ja oikealla lääkityksellä olen saanut elämän oikeille raiteille. Nyt odotan joulua rauhallisin mielin. Jouluaaton olen tänä vuonna yksin, mutta joulupäivän saan viettää 5-vuotiaan tyttäreni Aliisan kanssa. Tapaninpäivä onkin sitten jo työpäivä, 42-vuotias Jone Puumala kertoo.

Mielenterveysongelmien kanssa painivia, elämänsä raiteilleen saanut Puumala kehottaa hankkimaan apua mahdollisimman nopeasti.

– Apua on saatavilla, jos vain haluaa. Toki sairaalaan on vaikea päästä, mutta loppujen lopuksi helppo joutua. Kannustaisin siis ottamaan yhteyttä ja hankkimaan apua ennen kuin on liian myöhäistä. Avun pyytäminen ja hankkiminen vaatii toki paljon, ja siinä esimerkiksi läheiset ovat isossa roolissa. Mielenterveys on asia, josta ei ole helppo puhua, vaikka se olisikin kaikkein tärkeintä.