Jukka Korkee on heikkonäköinen ja joutuu usein korjaamaan ennakkoluuloja kulkiessaan esimerkiksi kaupassa

Puhelin sovelluksineen on näkövammaisen paras apuväline

Valkoinen keppi on yksi Jukka Korkeen käyttämistä apuvälineistä.

Noormarkkkulainen Jukka Korkee menetti osan näkökyvystään tapaturmaisesti sählypelissä 23-vuotiaana. 

– Pallo tuli lujaa silmään, päässä olleista silmälasien pokista irtosi linssi ja pallo sinkosi silmään niin, että verkkokalvo irtosi vasemmasta silmästä, hän muistelee. 

– Aiemminkin minulla oli heikko näkö, mutta en ollut heikkonäköinen, kun näkö pystyttiin korjaamaan laseilla. Tapaturman jälkeen minusta tuli heikkonäköinen. 

Korkee ei voinut enää ajaa autolla ja muutenkin arkea helpottamaan piti löytää uusia keinoja. Tapaturman jälkeisenä vuotena Korkee liittyi Satakunnan Näkövammaiset -yhdistykseen.

– Aluksi oli rivijäsenenä, mutta vuonna 2009 minua pyydettiin opettamaan puhelinten ja tietokoneiden käyttöä muille näkövammaisille.

Nykyään Korkee onkin Satakunnan Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja ja kuuluu myös Näkövammaisten liiton valtuustoon.

– Yhdistyksen ja liiton tehtävänä on tuoda näkövammaisten asioita esille, järjestää erilaista toimintaa ja kertoa apuvälineiden käytöstä.

Tärkein apuväline näkövammaiselle on nykyään puhelin. 

– Se on aina mukana ja siihen saa erilaisia sovelluksia, jotka helpottavat arkea. Liikkumisessa hyvä apuväline on valkoinen keppi.

Korkee otti valkoisen kepin käyttöön vasta vuonna 2017. 

– Ehkä ikä tekee tehtävänsä, nuorelle miehelle se oli aikoinaan iso kynnys. Valkoista keppiä pidetään usein virheellisesti täysin sokean tunnuksena, mutta näin ei ole. Valkoista keppiä käyttävät myös heikkonäköiset, sillä sen avulla pystyy tunnustelemaan maastonmuotoja ja esimerkiksi sitä, missä kohtaa kulkee asfaltin ja nurmikon raja. 

Lue koko juttu Uutisluotsista 14. lokakuuta.