Kallis sähkö uhkaa jättää Kaharin talveksi kylmilleen

Jos sähkön hinta on talvella jopa viisinkertainen, joudutaan Kaharin kotiseututalo jättämään täysin kylmilleen.

Hurjasti kohonneet sähkön hinnat pistävät myös monet yhdistykset ahtaalle. Noormarkun kotiseutuyhdistys joutuu nyt miettimään, miten toimia kotiseututalo Kaharin kanssa, jos sähkön hinnat talvella todellakin ovat jopa nelin-viisinkertaiset viime talveen verrattuna.

– Haimme onneksi oikeaan aikaan Karhuseudun Leader-avustusta ilmalämpöpumppujen hankintaan. Lämpöpumput on nyt asennettu, mutta silti mietityttää, riittääkö niiden apu, jos sähkön hinta on jopa viisinkertainen. Epäilen, että sähkökulut ovat ilmalämpöpumpuilla saatavista sähköenergian säästöistä huolimatta paljon suuremmat kuin tähän saakka ovat olleet. Pienen yhdistyksen taloudelle tämä on melkoinen taakka, yhdistyksen puheenjohtaja Tuulia Ekberg toteaa.

Ekbergin mukaan Kaharin juhla- ja kokouskäyttö talven osalta on täysi kysymysmerkki.

– Kaharissa on yleensä päällä vain peruslämpö. Juhlatilaisuuksiin nostamme lämmön noin 20 asteeseen. Vanhan talon lämmittäminen ei kuitenkaan suju hetkessä, vaan lämpöä on nostettava jo useampana päivänä ennen juhlatilaisuutta ja siksi sähköä kuluu suhteellisen paljon. Toivotaan, että ilmalämpöpumpuista on apua tässä asiassa.

Lue lisää 13. lokakuuta Uutisluotsin paperilehdestä.