Jäät ovat vielä heikkoja

Yrjö Vuohelainen mittaa jäänpaksuutta Karhijärvellä. Mittaustulos näytti 12 senttiä viime viikolla. Tuuli on puhaltanut järvelle ja muodostanut jäälle vaarallisia railoja.


Lavialainen liikuntapaikkojen hoitaja Yrjö Vuohelainen kulkee kaira kädessään Karhijärven jäällä. Tuuli on puhaltanut lunta kinoksiin, mutta lumen alta paljastuu kirkasta teräsjäätä.

– Vielä on liian aikaista vetää latuja jäälle, sillä jäälle puhaltanut lumi on estänyt järven jäätymistä, Vuohelainen kertoo.

Vuohelainen vääntää kairaa muutaman kierroksen jään läpi ja mittaa jäänpaksuuden mittanauhalla, joka näyttää 12 sentin paksuutta rannan tuntumassa.

– Järvenselkä oli auki vielä pari viikkoa sitten. Se jäätyi vasta loppiaisen paikkeilla. Jäälle ei kannata nyt lähteä, sillä jäät ovat vielä paikoin heikkoja. Jos jäälle lähtee, mukaan kannattaa ottaa kaira ja tehdä edetessään mittausaukkoja, jotta jäällä olisi turvallista kulkea, hän neuvoo.

Vuohelainen muistelee, että aikaisempina vuosina ladut ovat olleet jo näihin aikoihin tehtynä järvenselälle. Parhaimmillaan hiihtolenkkiä tulee 13 kilometriä järven ympäri.

– Jään pitää olla ainakin 20 sentin vahvuista, että sinne uskaltaa mennä latukoneella. Karhijärvellä on paljon lähteitä, joita ei tunne muuta kuin vanhasta muistista. Jäälle on muodostunut myös vaarallisia railoja, Vuohelainen varoittelee.