Karhu repi rehupaaleja rikki Isokallion tilalla Kallialassa

Karhu vieraili Antti Isokallion maatilalla Lavian Kallialassa. Otso repi rikki rehupaaleja ja kynsien jäljistä päätellen oli myös kiipeillyt korkeiden paalipinojen päällä. Karhun vierailu on tapahtunut 28.7.–4.9. välisenä aikana. Paalit ovat tilan pellolla, eikä niitä joka päivä käydä katsomassa.

Antti Isokallion mukaan jäljet olivat kuitenkin sen verran tuoreita, että karhun käynti ajoittuu todennäköisesti lähelle syyskuun alkua.

– Onneksi olimme siirtäneet emolehmät jo pihattoihin, joten karjamenetyksiä ei tullut. Sen sijaan karhu tuhosi 14 rehupaalia käyttökelvottomiksi. Osa paaleista oli revitty kunnolla rikki ja osan päällä oli kiipeilty niin, että isot kynnet olivat puhkoneet niihin reikiä. Kun rehupaalin ilmatiiveys häviää, se on kokonaan pilalla, Antti Isokallio harmittelee ja jatkaa:

– Tällaisella nautakarjatilalla ylisuuret peura- ja kauriskannat hajottavat jatkuvasti aitoja. Nyt sitten tuli vielä karhukin!

Suurpetoyhdyshenkilö Jouni Koskinen kävi toteamassa, että rehupaalien kimppuun kävijä on todellakin ollut karhu.

– Kynsien jäljet ovat ihan selkeästi karhun. Kynnenjälkien koosta päätellen kyseessä voisi olla aikuinen, iso karhu, mutta paalipinojen päällä kiipeily taas viittaisi nuorempaan yksilöön. Vaikea sanoa, koska maasta ei löytynyt selkeitä jälkiä, joista olisi saanut mittoja. 

Koskisen mukaan seudulta on tänä vuonna kirjattu toinenkin havainto karhun tekemistä tihutöistä.

– Alkukesällä karhu kävi pöyhimässä mehiläispesiä paikassa, joka on melko lähellä Isokallion tilaa, Jouni Koskinen kertoo.