Katolle heitetty koivunoksa paljastaa juhannusheilan suunnan

Kauko ja Hilkka Heikkilä aikovat viettää juhannusta yhdessä perheen kanssa. Juhannusperinteisiin kuuluu muun muassa koivun hakeminen ja vihdan tekeminen, souteleminen ja kalastaminen sekä munkkien paistaminen ja kalan savustaminen.

Juhannusvalmistelut alkavat hiljalleen kääntyä voiton puolelle, ja moni kurvaa autonsa nokan mökkitielle jo tänään torstaina. Ahlaisissa juhannusta vietetään perinteisesti: mökkiläiset suuntaavat kaupungista meren rannalle, kyläkaupassa käy kuhina ja keskikesän juhlan päätapahtuma, Ahlaisten juhannuspeli, järjestetään lauantaina urheilukentällä koronatauon jälkeen.

Juhannusperinteitä vaalitaan monessa perheessä. Joku kurkkaa kaivoon nähdäkseen tulevan puolisonsa, kun taas toinen kerää seitsemän niittykukkaa tyynynsä alle. 

– Oletkos kuullut sellaisesta, että heitetään koivunoksa katolle? kysyy Kauko Heikkilä, joka on matkalla Ahlaisten torille yhdessä vaimonsa Hilkka Heikkilän kanssa.

– Tyven osoittamassa suunnassa on sitten tuleva puoliso. Näin kävi meillekin, kun Hilkka heitti koivunoksan katolle. Meillepäin se osoitti, Kauko virkkoo, kun Hilkka naurahtaa vieressä.

Pariskunta viettää juhannusta perinteisin menoin. Ohjelmassa on muun muassa laulua, soittoa ja naapurin kokon ihastelemista yhdessä kylään tulevan perheen kanssa.

– Lauttasaaressa asuva poikamme on sanonut haluavansa Ahlaisiin ihan vain jo pelkästään upean syreeniloiston takia. Kylätie on kyllä aivan mahtava, Hilkka ja Kauko kertovat.

Lue koko juttu torstain 23.6. Uutisluotsista!