Kevyen liikenteen väylä avataan 14. elokuuta

Kevyen liikenteen väylä avataan 14. elokuuta kello 11. Kuva Elli-Mari Sulonen

Noormarkun ja Söörmarkun välinen kevyen liikenteen väylä on valmistumassa. Avajaisia vietetään perjantaina 14. elokuuta kello 11. Uusi väylä päästään avaamaan maantiepyöräilijä noormarkkulaisen Lotta Henttalan johdolla.

Avajaiset järjestetään Kurrenkulman parkkipaikalla (Rauhalammintie 1, Noormarkku). Tilaisuudessa paitsi avataan väylä liikenteelle, myös paljastetaan sen nimi. Porin kaupunki myönsi Satakunnan urheilugaalassa helmikuussa 2020 Noormarkusta kotoisin olevalle Henttalalle stipendin, ja samassa yhteydessä päätettiin nimetä rakenteilla oleva kevyen liikenteen väylä hänen mukaansa.

– Toivotamme kaikki asukkaat tervetulleiksi avajaisiin juhlistamaan tämän pitkään toivotun kevyen liikenteen väylän valmistumista. Pyöräily on kasvattanut viime vuosina suosiotaan liikkumismuotona ja väylän valmistuminen lisää varmasti myös työmatkapyöräilyä. Turvallinen kevyen liikenteen väylä parantaakin merkittävästi liikkumismahdollisuuksia Porissa, toteaa liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti.

Osallistujia kannustetaan saapumaan pyörällä tai jalan ja pyydetään noudattamaan riittäviä turvavälejä. Kaupunki jakaa avajaisissa 100 polkupyörän satulasuojaa, joita koristaa kuva Porin pyöräilevästä karhusta.

Valtatien 23 varteen valmistuva väylä on pituudeltaan noin neljä kilometriä. Sen ovat rakennuttaneet Porin kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Porin kaupunki rakentaa väylään yhdistyvät Palstakalliontien ja Rauhalammintien kevyen liikenteen väylät vielä tämän vuoden aikana.

– Prosessi on ollut pitkä. Väylän suunnittelu käynnistyi jo syksyllä 2009 toimenpideselvityksen tekemisellä. Tie- ja rakennussuunnitelmat valmistuivat vuonna 2012 ja ne hyväksyttiin Liikennevirastossa kesällä 2016. Joulukuussa 2018 Porin kaupunki sai tiedon, että hanke on viimein saanut rahoituksen valtion lisätalousarviossa, kertoo infrajohtaminen toimintayksikön esimies Sanna Välimäki.

Porin kaupungin osuus väylän rahoituksesta oli 800 000 euroa. Kokonaisuudessaan hanke kustansi noin 1,9 miljoonaa euroa.