Kisanoviisit tekivät Suomen ennätyksiä

Kankaanpään Voimailijoiden Mikael Salomäki vastasi lauantain voimanostokisojen kovimmasta yhteistuloksesta 650 kiloa.

Ensimmäistä kertaa voimanoston kisalavalla lauantaina otelleet Emilia Jalonen ja Jenna Tarvainen tehtailivat kotikisoissaan Suomen ennätyksiä. Molemmat kisasivat 47N18-sarjassa eli 47-kiloisten naisten 18-vuotiaiden sarjassa. Emilia Jalonen nosti jalkakyykyssä 72,5 kiloa, mikä on sarjan SE, penkkipunnerruksessa 36,5 kiloa, ja maastanostossa 90 kiloa, mikä on myös SE. Emilian yhteistulos 199 kiloa on myös hänen sarjansa SE.
Jenna Tarvaisen nimiin kirjattiin saman sarjan penkkipunnerruksen uusi SE, mikä on nyt 42,5 kiloa. Jennan yhteistulos oli 192,5. Jalkakyykyssä hän saavutti 70 kg ja maastanostosta 80 kg.
– Kisat menivät hyvin, vaikka vähän jännittikin lavalla. Lajissa on tärkeä muistaa tuomarin käskyt, eikä aloittaa suoritusta ennen käskyä, Jenna Tarvainen, 14, totesi.
– Minua ei jännittänyt, kun tiesin, mitä lavalla pitää tehdä, Emilia Jalonen, 15, sanoi.
Voimanostossa kilpailija saa tuomarilta luvan aloittaa kisasuorituksensa. Jos kilpailija aloittaa ennen, tuloksena on hylkäys.
– Keskittyminen itse suoritukseen voi herpaantua, kun kuuntelee tuomaria, Emilia mietti.
Jenna ja Emilia osallistuvat tammikuussa Pomarkussa järjestettäviin nuorten voimanoston SM-kilpailuihin. Kaikkiaan pomarkkulaisia osallistuu kotikylässä järjestettävään SM-kilpailuun 17.
– Lauantainen kilpailu antoi tuntumaa tulevaan kisaan. Vielä SM-kisoja ei ole paljon tullut mietittyä, ehkäpä sitten lähempänä enemmän, nuoret miettivät.
Jenna ja Emilia sekä muut pomarkkulaisnuoret harjoittelevat Marjaana ja Jouni Vähäsantasen valmennuksessa.
– Harjoitukset on kaksi kertaa viikossa. Lisäksi tietenkin tulee harrastettua muutakin liikuntaa, aiemmin yleisurheilussa kilpaillut Jenna ja keskipitkillä matkoilla kisannut Emilia kertoivat.
Pomarkun Pyryn voimailijat pärjäsivät ensimmäisissä kilpailuissaan hienosti. Maiju Lehtimäen yhteistulos oli 205 kg, hän kisasi sarjassa 57N18. Essi Närvän voimanoston yhteistulos oli 255 kg sarjassa 63N14. 69N18-sarjassa kisannut Hilja Päivälä sai 230 kg ja 84N18-sarjan Amanda Airasmaa 240 kiloa.