Kollaasiveistokset ovat sukellus sisimpään

Hanna Viitala kiinnittää liisterillä osia punaiseen veistokseen. Hanna työstää parhaillaan veistoksia, jotka kuvaavat raskaana olevia naisia. Kuvat ja teksti: Johanna Mattila

‒ Minua kiinnostaa erityisesti naiseuteen liittyvät myytit sekä psyykkeen arkkityypit, kertoo lavialainen Hanna Viitala samalla, kun hän esittelee upeita, kirjavia kollaasiveistoksiaan. 

Hannan tekemiä veistoksia löytyy hänen kotoaan runsaasti. Niiden valmistamisesta on vuosien mittaan syntynyt rakas harrastus, jonka avulla voi tarkastella itseään sekä omia elämänvaiheitaan.

‒ Omien töiden kautta saan yhteyden omiin ydinlaatuihini, ja omat henkilökohtaiset prosessini tulevat näkyviksi taidetta tehdessäni. Usein vasta lopputulosta katsellessa huomaa merkityksiä ja yhteyksiä elämän ja taiteen välillä, Hanna kuvailee.

Hanna työstää kollaasiveistoksia kerroksittain: värjää maaleilla löytämäänsä pohjaa ja kiinnittää liisterillä kankaita sekä tapetteja. Tekniikan hän löysi viikon mittaiselta kurssilta, jossa taiteilija Anna Wildrose opetti ja kannusti, ettei virheitä ole.