Kaikki alkaa A:sta
Meillä opetellaan lukemaan. Seitsenvuotias pikkupoikani tankkaa Aapista iltaisin keittiön pöydän ääressä kuin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä konsanaan. Hän kiemurtelee tuolilla, katselee ikkunasta, luettelee NHL-jääkiekkoilijoiden nimiä ja heidän peliseurojaan, kysyy kelloa, tekoitkee, itkee oikeasti ja lähtökohtaisesti säätää 90-prosenttia ajasta kaikkea muuta kuin harjoittelee tavuja, jotka ovat avain oppimiseen. Minä seuraan touhua vierestä olemattomalla kärsivällisyydelläni, tavaan, kyselen, kannustan ja koitan keksiä muistisääntöjä oppismisprosessin tueksi.
Lapsuudessa ystäväni Milla osasi lukea jo hyvän aikaa ennen koulua. Noormarkun seurakunnan päiväkerhossa me muut lapset kannoimme kirjoja pinoittain Millan eteen ja diktatuurimaisesti hän luki niistä sitten itselleen mieluisat. Hän oli silmissäni jonkinlainen ihmelapsi, sillä kertomansa mukaan oli poiminut lukutaidon itsenäisesti vain kirjoja hieman selaillen. Muistan olleeni valtavan kateellinen hänelle tästä taidosta. Yritin sitkeästi samaa, mutta tieto ei hypännyt sivuilta päähäni. Kankaan koulu hoiti annetun roolinsa ja jossain vaiheessa minäkin opin lukemaan.
Unicef kertoo, että yli 500 miljoonaa maailman 10-vuotiaista lapsista ei osaa lukea. Kiitos suomalaisen koulujärjestelmän, minun poikani ei tule kuulumaan tähän joukkoon. Se vaatii kuitenkin työtä ja hermoja, varsinkin äidiltä. Lukutaidolla ei tarkoiteta nyky-yhteiskunnassa enää pelkkää mekaanista lukemista. Se on monilukutaitoa, joka tarkoittaa myös tiedon tuottamista ja tulkitsemista. Digitalisoituneessa yhteiskunnassa sosiaalisen median aikakautena myös medialukutaito on tärkeää omaksua. Lähdekritiikki ja tunnetaidot ovat lukutaitoa nekin.
Ladoin kassajonossa ostoksia hihnalle. Poika kiikutti minulle Ilta-Sanomien NHL-kiekkoliitteen. Muistutin häntä tällä viikolla olevasta äidinkielenkokeesta ja Aleksis Kiven päivästä. Käskin laittaa lehden pois ja napisin jotain lukemisen tärkeydestä. ”Jo-el Ar-mi-a, Ni-ko-las Ma-tin-pa-lo”, kuului vielä illalla pojan sängystä. Onneksi minullakin joskus leikkaa ja ymmärsin sittenkin tehdä oppimisesta mieluista.
Veera Forsbacka