Kiitos Samppa
Vaimoni oli kannustamassa tyttäremme Oravakympin juoksua Noormarkussa Finpyyn koulun pihamaalla. Hänen silmänsä osui kiipeilytelineeseen piirrettyyn kämmeneen ja se sisällä olevaan tekstiin: ”Elämä on kuin pyöräily. Jos haluaa pysyä tasapainossa, on jatkettava eteenpäin.” Teoksen oli allekirjoittanut Samppa.
Pysäyttävä teksti.
Ehkä Sampan mietelmä osui minuun hyvin, sillä olen viime aikoina todennut vaimolleni entistä useammin, että taidamme elää ruuhkavuosia. Kalenteri ja kello on täynnä, ja joka paikkaan ei ehdikään, kun voi olla vain yhdessä paikassa yhdellä kertaa. Joutuu säätelemään pyöräilyn nopeutta. Liian lujaa ei saa ajaa, ettei tulisi vahinkoja, mutta täydellinen pysähtyminenkin on vaikeaa - vaikka joskus se olisi tarpeenkin.
Kun lapsuus jää taakse ja tilalle tulee aikuisen elämä, vastaan voi tulla kaikenlaista. Paljon iloa ja elämän rikkautta mutta myös sellaista, mitä ei toivoisi. Elämää kaikkinensa. Työ voi olla mielenkiintoista ja antoisaa, mutta myös kuluttavaa. Läheiset ihmissuhteet joskus antavat, joskus ottavat. Toinen voi uupua työn alle ja toinen työttömyyden.
En tiedä, mitä Samppa ajatteli, kun tussilla piirsi kiipeilyseinään, mutta sai ainakin minut ajattelemaan. Pitää tasapainoitella eikä pysähtyä. Ainakaan pitkäksi aikaa.
En osaa sanoa, onko mietelmä lainattu jostain, mutta luulen, että tätä neuvoa on käytetty jo hyvin pitkään. Toisinaan ihmiset ovat joutuneet laajemminkin – kokonaisena kansakuntana - selviämään vaikeista asioista ja ajoista. Joskus pyöräily on ollut raskaampaa, joskus kevyempää. Toisinaan on laskettu kevyesti alamäkeä, toisella kertaa punnerrettu ylämäkeä. Joskus hyvinkin leppoisalla vauhdilla pääsee eteenpäin ja pysyy tasapainossa.
Mutta Samppa. Ethän enää piirrä kiipeilytelineeseen, vaikka se antoikin nyt ohikulkijalle paljon.
Kaarlo Peltomaa