Korona-kuvaus kello 12–13

Kuvaus on tänään 1. huhtikuuta kello 12–13.

Muista korona-kuvaus tänään!

Kaikkia Noormarkun, Pomarkun, Siikaisten, Lavian ja Reposaaren alueen omakoti- ja rivitalojen asukkaita pyydetään tänään 1. huhtikuuta kello 12–13 seisomaan asuntonsa ulko-oven edustalle korona-kuvausta varten. Kyseessä on eduskunnan sunnuntaina ylimääräisessä istunnossaan hyväksymä kokeilu. Kaikkien kiihdytys- tai  levitysvaiheessa olevien alueiden asukkaat kuvataan mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon valvonnan takia.

Kuvaus perustuu Porin Yliopistossa kehitettyyn uuteen skannaus- eli kaukokuvantamismenetelmään, jossa skannaamalla henkilön profiili hänen henkilö- ja sijaintipaikkatietonsa siirtyvät uuteen Kansalaisrekisteriin eli KANSIIN.

– Kyseessä on hyvin samanlainen skannaussysteemi kuin nykyisin poliisin käytössä oleva rekisterikilpien tunnistuslaite. Tässä Koko Kansan Kanneri Tavassa eli KOKAKATA-menetelmässä rekisterikilpeä vastaa henkilön kasvot, selittää informatologian professori Niko-Petteri Kuitukangas.

Kuvaukseen ovat velvollisia osallistumaan kaikki yli 12-vuotiaat osoitteessa asuvat kansalaiset. Satunnaisella vierailulla olevat saavat pysytellä sisätiloissa ellei kyseessä ole vakiintunut vierailusuhde. Asukkaita pyydetään asettumaan rinnakkain riviin niin, että lyhyin on vasemmalla ja siitä sitten pituusjärjestykseen. Silmälasit on hyvä jättää päähän. Lakki sallitaan, jos se ei peitä kasvoja.

Kuvauspäällikkö, erikoisprojektikoordinaattori Anneli Sysimusta-Karvanen kertoo, että kuvaukset tehdään autolla samaan tapaan kuin aikanaan Googlen karttapaikkatiedostoon. Kuvausautot ovat mustakeltaraitaisia ja ne ääntelevät Jäätelöautojen tapaan. Ääni on mukaelma Porilaisten marssista.

– Porilaisten marssi valittiin, koska se on paikallinen ja nostattaa kansalaisten itsetuntoa ja voitontahtoa, Sysimusta-Karvanen sanoo.

Huhtikuun 1. päivä valittiin kuvauspäiväksi, koska huhtikuussa ulkona liikkuminen lisääntyy. Kuvattavaksi on syytä siirtyä hyvissä ajoin, vaikka autoja liikkeellä useita. Kuvauksia tehdään myös droneilla eli lennokeilla, jota kannattaa katsella taivaalle, jos kuvausautoa ei kuulu eikä näy.

Poliisin valvonnan kannalta KAKATA-järjestelmä on loistava.

– Järjestelmä sopii sellaisenaan poliisin käyttöön. Partioauton valvontanäyttö hälyttää välittömästi, jos vastaan kävelee henkilö, joka on poistunut liian kauaksi kotoaan, sanoo ylikomisario Teppo Taapero.

– Alkuvaiheessa olemme neuvontalinjalla. Kehotamme liikkumiskiellon rikkoja palaamaan kotiinsa ja avustamme häntä tarvittaessa, jos hän muistaa, missä hänen kotinsa on, sanoo Taapero.