Kuivuus kiusaa syksyn viljasatoa

Arja ja Harri Liljan pelloilla kasvaa kauraa ja ohraa, jotka saattavat päätyä vilja-ainekaupan kautta esimerkiksi käsidesiksi.

Syksyn lähestyessä myös syksyn viljasadot alkavat tuleentua. Vaihtelevat säät sekä erityisesti haastavan kuuma ja kuiva alkukesä vaikuttavat sadon laatuun ja sen määrään. Luonnonvarakeskus Luke on arvioinut, että tämän vuoden sato on keskimääräiseen verrattuna noin kymmenen prosenttia tavallista pienempi.

– Keväällä oli vähän liiankin märkää, ja sitten alkukesästä alkoivat hellekaudet, kun vettä ei näkynyt juuri ollenkaan. Kuivuus ja kuumuus ovat haastavia olosuhteita viljalle. Tuntuu vähän siltä, että tänä vuonna on alusta loppuun koko ajan hankalat ilmat, toteaa Elisa Kivioja ProAgrian Länsi-Suomen kasvintuotannon asiantuntija.

Myös Lavian Kallialassa ohraa ja kauraa viljelevät Arja ja Harri Lilja toteavat, etteivät kelit ole suosineet.

– Helteet vähän pilasivat satoa, joka valmistuu nyt liian aikaisin. Viime viikolla jo olimme puimishommissa. Meidän onneksemme ehdimme kylvämään viljat hyvissä ajoin toukokuun alussa ennen vesisateita. Viljat ehtivät orastumaan, eivätkä sateet ehtineet tukehduttamaan kasvavaa viljaa, Harri ja Arja kertovat.

Lue lisää Uutisluotsista 12.8.