Kun tuote on tarpeeksi suuri, sitä ei kannata Kiinasta tuoda

Hallin katossa on keltainen palkki, jossa lukee mustalla Satateräs. Palkissa on kiinni nostolaite, joka laskee hitaasti valtavaa koukkua alaspäin. Alhaalla seisoo mies, joka ottaa koukun vastaan ja kiinnittää sen lattialla olevaan parikymmenmetriseen palkkiin. Palkki painaa tonneja. Mies painaa napista ja katsoo, miten palkki nousee maasta vakaasti ja äänettömästi kuin itsestään. Siinä on palkki, joka aikanaan päätyy Eurajoelle nosturin kiskoksi. 

Satateräs on vuodesta 1979 toiminut Siikaisissa. Se on perheyritys, joka valmistaa nostureita ja kuljettimia teollisuudelle. Suurimmaksi osaksi Satateräksen tuotteet menevät metalli- ja elementtiteollisuudelle, joissa siirrellään raskaita tuotteita. Satateräksen tuotteet yleensä on nähtävissä teollisuushallien katon rajassa. 

Juha Paukkunen jatkaa perheyritystä toisessa polvessa. Hänen isänsä perusti Satateräs Oy:n opiskelukaverinsa kanssa.

– Siltanosturit ovat olleet yrityksen päätuote alusta lähtien, keskeisin muutos on ollut tietotekniikka ja automaatio, joka on yhä merkittävämpi osa laitteita, kuvailee Paukkunen. 

Toimitusjohtaja Paukkunen keskittyy pääasiassa hallintoon ja myyntiin. 

– Valtaosa nostureista päätyy kotimaiseen teollisuuteen. Tuotteet ovat niin suuria ja raskaita, että ne eivät ole kovin vienti- tai tuontiystävällisiä. Kiinalainen halpatuonti ei muodosta merkittävää uhkaa tällä alalla, kertoo toimitusjohtaja Juha Paukkunen. Kuitenkin kansainvälistä kauppaa tehdään Ruotsiin ja ihan vastikään jopa Algeriaan. 

– Juuri nyt viimeistellään erästä kaikkien aikojen suurinta Siikaisissa valmistettua tuotetta Eurajoelle. Se on valtava teollisuusnosturi. Valmistuksen rinnalla olennaista on ollut äärimmäisen tarkka dokumentointi, koska jokainen hitsaussauma tulee olla jäljitettävissä: missä, milloin, minkälaisissa olosuhteissa ja kuka sen on tehnyt, Juha Paukkunen kertoo.

Tekniikassa ja ohjauslaitteissa Satateräs tukeutuu saksalaisen kumpaninsa SWF Krantechnikin tuotteisiin, mutta metalliosat ja kokoonpano ovat siikaislaista käsityötä – nimenomaan käsillä tekemisellä on suuri merkitys, vaikka lopputuote onkin tonnien painoinen nosturi. SWF on yksi maailman merkittävimpiä nostorivalmistajia, mutta Satateräksen koosta kertoo se, että se on SWF:n suurin ostaja. 

– Tyypillisesti valmistamiemme nostolaitteiden nostokappasiteetti on 5–10 tonnia, mutta suurimpien nosturien nostokyky on ollut jopa 80 tonnia, kertoo Paukkunen.