Lampissa asuvat Tetiana ja Oleksandr Vylysh ovat keränneet tavaraa toimitettavaksi Ukrainaan

Hätä läheisistä ja kotimaasta motivoi toimimaan

Solomiia, Oleksandr, Luka ja Titiaan Vylysh ovat iloisia suomalaisten auttamishalusta ja empatiasta. Perhe asuu Lampissa.

– Torstaina en ensin uskonut uutisia. Tuli epätodellinen olo. Venäjä oli hyökännyt minun turvalliseen, vapaaseen kotimaahani ja ilman mitään syytä, toteaa Tetiana Vylysh viime viikon tapahtumista.

– Siitä saakka olemme tarkkaan seuranneet Ukrainan tapahtumia, läheiset soittavat ja viestittävät meille. Lisäksi Telegramin kautta näemme viestejä, videoita ja tapahtumia reaaliajassa Kiovasta ja koko Ukrainasta. Uutislähteitä on suljettu, mutta onneksi internetin kautta näemme, mitä siellä tapahtuu. Jopa sotilaat päivittävät ajantasaista tietoa esimerkiksi viestipalvelu Telegramissa, Tetiana ja Oleksandr Vylysh toteavat.

Lampissa lapsineen asuva pariskunta kertoo, että uutiset ensin lamauttivat heidät, mutta sitten syttyi kipinä auttaa ja tuoda asiaa julki täällä Suomessa.

– Järjestimme nopealla aikataululla Porin torilla mielenilmauksen viime lauantaina, johon saapui yllättävän paljon ihmisiä. Oletin, että meitä olisi 10–20 ukrainalaista, mutta torilla olikin toistasataa ihmistä, suomalaisia, virolaisia, venäläisiä eli monen eri kansallisuuden edustajia, Oleksandr kertoo kiitollisena. 

Perheellä on sukulaisia ympäri Ukrainaa. Oleksanderin täti asuu Kiovassa, Tetianan perhe Odessassa Mustameren rannalla. Ystäviä on paljon ympäri maata. 

Ukrainassa tarvitaan nyt apua.

– Vapaaehtoiset tarvitsevat varusteita ja siitä syystä olemme laittaneet pystyyn keräyksen, jonne kuka tahansa voi lahjoittaa tavaraa. Facebookissa voi Operaatio Toivo -sivuilla katsoa, minkälaisista tarvikkeista on pulaa.

Lue koko juttu paperilehdestä 3. maaliskuuta.