Lavian, Lassilan, Pomarkun ja Pohjois-Porin maataloustuottajat:

Tuottajahintoihin saatava reilu korotus

Klaus Norman viljelee ohraa, kauraa ja syysvehnää Ahlaisten Lampissa.

Maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. MTK-Satakunnan mukaan kysymys on jo akuutista maksukriisistä, sillä maatilojen myyntitulot eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti. Monet viljelijät joutuvat maksamaan tuotantopanoksistaan viime vuoden kustannustasoon nähden jopa uuden henkilöauton verran enemmän ilman, että lopputuotteesta saa yhtään enempää rahaa.

Maanviljelijät jalkautuivat keskiviikkona 17. marraskuuta kauppakeskus Puuvillaan myymään kananmunia ja perunoita tuottajahinnalla ja samalla tuomaan esiin heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla. Viljelijät haluaisivat suuremman osan tuloistaan markkinoilta. Laadukkain tuotanto EU-keskitasoa alhaisemmin tuottajahinnoin on kestämätön yhtälö.

Aiheesta keskustellaan myös perjantaina, kun MTK:t Pomarkku, Lavia, Lassila ja Pohjois-Pori pitävät syyskokoustaan Pomarkun kunnantalolla. Kokoukseen on kutsuttu paikalle satakuntalaisia kansanedustajia. 

MTK-Pohjois-Porin puheenjohtaja Klaus Nordmanin mukaan maatalouden kustannuskriisi pohjautuu pääosin energian ja erityisesti kaasun voimakkaasti kohonneisiin hintoihin. Kaasun kallistuminen vaikuttaa lannoitteiden hintoihin, jotka ovat tällä hetkellä pilvissä. Kaasua käytetään runsaasti lannoitteiden typen valmistuksessa. Myös lannoitteissa käytettävän fosforin hinta on tällä hetkellä korkealla.

Lue koko juttu paperilehdestä 18. marraskuuta.