Maanviljelijät ahtaalla kasvavien tuotantokustannusten takia: ”Varoja ei voi repiä alkutuottajien selkänahasta”

Matti Rehula toteaa, että kotimaisen ruoan arvostaminen on valtavan tärkeää. Lähituottamisen hyötyjä on hänen mukaansa tärkeä käydä erityisesti lasten ja nuorten kanssa läpi esimerkiksi kouluissa, sillä yhä harvemmalla on omaa kokemusta maatilan toiminnasta. MTK tarjoaa muun muassa oppimateriaaleja kouluille.

Tuotantokustannukset kasvavat, mutta nousevat hinnat eivät näy alkutuottajan palkkapussissa. Viljelijöitä kohtaavat tällä hetkellä monet haasteet, eikä alati muuttuva maailmantilanne helpota jo ennestään sääolosuhteista riippuvaista työtä. Erityisesti valtava kustannusten nousu on ajanut viljelijät ahtaalle.

– Tällä hetkellä maanviljelijöiden suurimmat haasteet ovat ennen kaikkea taloudellisia. Tuotantopanosten hinta räjähti kolminkertaiseksi talven aikana. Viljan lähtöhinnat ovat isoja verrattuna aiempiin satovuosiin, ja vaikka viljan hinta on hyvä, ei se auta, jos satoa ei tule, toteaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton eli MTK:n järjestöpäällikkö, Noormarkussa tilaa pitävä Matti Rehula.

Ukrainan sota on vaikuttanut koko Euroopan markkinoihin, kun valtavia määriä viljaa tuottava maa on kriisin keskellä.

Lue koko juttu torstain 23.6. Uutisluotsista!