Maarit Pihlman hurahti bokashiin

Ahlaislainen Maarit Pihlman hyödyntää bokashi-multaa istutuslaatikoissa ja kasvihuoneessa.

Maarit Pihlman pilkkoo keittiössään biojätettä bokashi-ämpäriin. Vielä kymmenen vuotta sitten hän oli täysin kierrätysvastainen ja kierrätti ainoastaan pantilliset tölkit ja pullot.

– Viime syksynä törmäsin somessa bokashi-sivustoon. Se oli kokonaan uusi asia minulle. Kyseessä on vanha japanilainen menetelmä, jossa ruuantähteet hapatetaan ravintorikkaaksi mullaksi. Sivutuotteena syntyy bokashi-nestettä, tuttavallisemmin boka-pisua, maailman parasta myrkytöntä lannoitetta, Pihlman kertoo.

Maaritilla on kolme kaikkiruokaista koiraa, joten biojätettä syntyy vähän. 

– Nyt ne vähätkin muutetaan mullaksi, joten meidän perheessä ruokahävikki on lähes olematonta. Lisäarvona bokashi-kierrätyksessä on se, että kaupallisia lannoitteita ei tarvinne ostaa. Tässä lajissa olen vielä aloittelija, joten opettelua riittää, hän toteaa.

Maarit hurahti kierrätykseen kunnolla viisi vuotta sitten. Vasta hänen lapsensa saivat hänet ymmärtämään kierrätyksen tärkeyden.

– Suurin syy kierrätyksen aloittamiseen oli se, että minua hävetti. Esikoinen oli ensimmäinen kierrättäjä, jonka touhuja seurailin huvittuneena. Hän ei painostanut minua, mutta vihjaili, että voisin toimia toisinkin, Pihlman muistelee.