Majavien padot aiheuttavat paljon ongelmia

Henna-Riikka Seppäsen metsäpalsta on kokenut majavien aiheuttamana suuren muodonmuutoksen.

Timo Savunen
LAMPINKARTANO

Luonnon monimuotoisuudesta ja eläinlajien elinvoimaisuudesta kannetaan nykyään varsin paljon huolta, ja niin pitääkin. On oikein, että luontoa suojellaan ja vaikkapa maankäytölle ja metsästykselle asetetaan säädöksiä ja rajoja. Toisaalta on samalla muistettava, että luonnonsuojelu ei ole vain aktivistien ja alan yhdistysten harjoittamaa tai vain heidän oikeutensa. Luontoa suojelevat monet muutkin, niin maanomistajat kuin metsästäjätkin, ihan tavalliset ihmiset. Niin kuin sinä tai minä. 

Joskus eläimet ovat väärässä paikassa väärään aikaan, ja silloin niistä voi olla aika paljonkin harmia. Hirvi on hieno tien penkalla, mutta ei konepellillä. Jos naakat nokkivat tuorerehupaalit silpuksi, ei viljelijää pahemmin naurata. Ja kyllä niistä viime aikoina esillä olleista majavistakin voi oikeasti olla huomattavan paljon haittaa. 

Metsänomistaja Henna-Riikka Seppäselle majavat ovat aiheuttaneet jo tuhansien eurojen tappiot. Syynä on se, että majavat pesiytyivät Ahlaisten Lampinkartanossa sijaitsevan metsäpalstan ojiin, patosivat ne, ja nostivat veden lainehtimaan pitkin kuusikkoa. 

– Sekään ei vielä riittänyt, sillä kaiken huipuksi ne katkoivat istutettuja kuusentaimia. Ei tuntunut kovin kivalta kaiken sen uudistamisen ja istutusvaivan jälkeen, Seppänen huokaa. 

Lue lisää Uutisluotsista 7. lokakuuta.