Mäkisen käsissä puutarhastakin syntyy taidetta

Pertti Mäkisen puutarhassa kaktuksetkin kasvavat ylösalaisin. Mäkinen kasvattaa kasveja kokeillen ja saa inspiraatioita ympäröivästä luonnosta.

Pertti Mäkisen kotipuutarha Laviassa ei ole mikään tavanomainen suomalainen puutarha. 

Kaikki Mäkisen istutukset ovat jo itsellään taideteoksia. Pihan täyttävät toinen toistaan komeammat kasvit ja puut. Hän on valanut itse kukkapurkkeja ja istuttanut kasveja ympäri puutarhaa mitä erikoisimmilla tavoilla.

– Jokaisessa nurkassa on jokin projekti. Kaikki aika menee tähän harrastukseen. Näiden hoitoon kuluu 24 tuntia vuorokaudessa, vitsailee Mäkinen, jonka pihaa koristavat sadat erilaiset istutukset.

Puutarha on rakentunut pikkuhiljaa vuonna 1984 ostetun talon ympäristöön. Ideoista Mäkisellä ei ole pulaa. Hän kasvattaa kasveja koko sydämellään, taivuttaa oksia, jakaa kasveja ja osa kasveista kasvaa vain parin sentin multakerroksella. Mäkisellä on anopin laskelman mukaan yhteensä ainakin parisataa versiota rahapuusta.

– Joka kevät tuomme huonekasvit ulos ja syksyllä kuljetamme kasvit takaisin sisälle. Siinä menee arviolta kaksi päivää, Mäkinen kertoo.

Kaktukset ovat löytäneet paikan puutarhan lämpimimmästä paikasta ja ne ovat pärjänneet siellä pari vuotta ympäri vuoden. Männystä Mäkinen on kasvattanut sermin, pihlaja kasvaa pitkin maata ja kaktukset roikkuvat ylösalaisin ruukuistaan.