Mehuasemalla voi mehustaa omenoita syyskuun loppuun

Anni Kangasmaa kaataa omenat puristimeen mehuasemalla Laviassa. Johanna Venesmäki ja Satu Saari saivat omenoista lähes 40 litraa mehua.

Satu Saari ja Johanna Venesmäki ovat tuoneet vajaa 60 kiloa omenoita Lavian 4H-yhdistyksen mehuasemalle. Mehuasemalla työskentelevä Anni Kangasmaa punnitsee omenat ja vähentää niistä pakkausten painot.

– Omenoiden tulisi olla puhtaita, kun ne tuodaan tänne. Rupiset omenat sopivat mehustukseen, mutta muumiotautisia ei saa laittaa mukaan. Hinta määräytyy kilojen perusteella, Kangasmaa neuvoo.

Omenat puristuvat mehuksi puolessa tunnissa uusilla mehunpuristuslaitteilla, jotka 4H-yhdistys on hankkinut Leader-rahoituksella viime syksynä.

– Halusimme nykyaikaistaa laitteet ja mahdollistaa tämän toiminnan Laviassa, kertoo Päivi Lindfors Lavian 4H-yhdistyksestä.

Mehustuksen jälkeen omenamehu siivilöidään ja kaadetaan asiakkaan tuomiin astioihin.  Saari ja Venesmäki ovat ottaneet mukaan isot kanisterit, joista he täyttävät mehun kotona pienempiin mehupulloihin. 

– Omenamehut pitää pakastaa nopeasti, sillä meillä ei ole pastörointi-mahdollisuutta. Mehu säilyy pari päivää jääkaapissa, Kangasmaa ohjeistaa.