Metsästäjät ja retkeilijät mahtuvat samaan metsään

Jouni Koskisen mukaan retkeilyreitit ovat hyvin metsästäjien tiedossa, eikä niiden lähistölle sijoiteta passipaikkoja.

Hirvenmetsästyskausi on juuri nyt kiivaimmillaan. Metsästäjät ja retkeilijät kulkevat Noormarkussakin samoissa metsissä, joten kohtaamisia saattaa väistämättä tapahtua. Esimerkiksi Lassilan Metsästysseuran mailla risteilee useita retkeilyreittejä ja -polkuja.

– Metsästysalueemme koko on noin 10 000 hehtaaria. Alueen läpi kulkee Kullaalta päin tuleva retkeilyreitti ja toinen tulee Noormarkusta jatkuen Kairilan kautta eteenpäin, selvittää Lassilan Metsästysseuran hirvipäällikkö Jouni Koskinen.

Koskisen mukaan retkeilijämäärät reiteillä ovat korona-aikana kasvaneet huomattavasti.

– Itse kuljen paljon luonnossa. Ennen koronaa retkeilyreittien polut lähes kasvoivat umpeen ja laavut ränsistyivät. Nyt ei tällaista ongelmaa ole, vaan polut ja nuotiopaikat ovat ahkerassa käytössä.

Koskinen korostaa, että seuran metsästäjät tietävät, missä retkeilyreitit kulkevat, eikä passipaikkoja sijoiteta niiden lähelle. 

– Meillä on myös lintujen metsästyksessä kielletty ampumasta veteen kimmokevaaran takia.

– Painotan lisäksi aina, että kun liipaisimesta painetaan, on varmasti tiedettävä, mihin suuntaan ja mitä ampuu. Usein paras laukaus on se ampumaton laukaus, jota ei tarvitse koskaan katua.

– Hirveen osunut huono, vain haavoittava laukaus muistetaan vuosienkin päästä, mutta sitä, että joku jättää ampumatta, ei muista viikon päästä enää kukaan, Jouni Koskinen summaa ja jatkaa:

– Retkeilijöiden kannattaa metsästysaikana pukeutua värikkäästi ja mielellään pitää ääntä itsestään esimerkiksi keskustelemalla. Ja jos lähistöltä sattuu kuulumaan laukaus, on hyvä heti ilmaista, että täälläpäin on ihmisiä liikkeellä. 

– Kyllä retkeilijät ja metsästäjät samaan metsään mahtuvat. Onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia. Olen 25 vuotta kuulunut Lassilan metsästysseuraan ja toiminut noin 20 vuotta hirvipäällikkönä, eikä minun aikanani ole tapahtunut edes yhtään läheltäpiti-tilannetta, Jouni Koskinen toteaa.

Lue koko juttu Uutisluotsista 4. marraskuuta.