Mieti, mihin pysäköit sähköautosi

Sähköautopalo on erittäin haasteellinen sammutettava

Kannattaa miettiä, mihin pysäköi sähköauton, sillä mahdollisen akkupalon sammuttaminen on erittäin haasteellista. Sähköauton akku palaa todella kuumasti ja pitkään, ja palossa vapautuu myös kaasuja, jotka eivät ole terveellisiä ihmisille ja ympäristölle.
Pelkkä veden suihkuttaminen ei sammuta sähköauton akkupaloa. Lisäksi sammutettu sähköauto on epävakaa pitkään ja syttyy helposti uudelleen. 
– Maanalaisessa parkkihallissa sähköauto on hyvä pysäköidä mahdollisimman lähelle uloskäyntiä, jotta palokunnalla on paremmat mahdollisuudet poistaa palava auto hallista. Oman kodin pihassa sähköautoa ei kannata pysäköidä aivan talon seinustalle, jotta palo ei pääse leviämään rakennukseen, selvittää Satapelastuksen pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski.

Sähköautopalon sammuttamisen haasteellisuuteen on herätty pelastuslaitoksissa kautta Suomen ja myös maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Kuopion Pelastusopisto on tekemässä asiasta tutkimusta.
Jyri Leppäkosken mukaan Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella Porissa on testattu sähköautopalon sammuttamista peittämällä auto kokonaan isolla sammutuspeitteellä. Tämä ei kuitenkaan ollut tehokas keino.
– Tällä hetkellä tehokkain sammutustapa on upottaa palava sähköauto kokonaan vedellä täytettyyn konttiin tai siirtolavaan. Tai toinen vaihtoehto on antaa auton palaa hallitusti loppuun ja suojella ympäristöä. Sähköauton akku palaa niin kauan kuin siellä aineita riittää, keskimäärin ainakin kuudesta kahdeksaan tuntiin.

Lue lisää Uutisluotsista 14. lokakuuta.