Mikko Haapatie lahjoitti Ahlaisten koululle oppikirjoja

Mikko Haapatie lahjoitti koululle 25 kappaletta Vaahtopäät purjehdusleirillä -oppikirjoja.

Kun Venepori Oy:n toimitusjohtaja Mikko Haapatie sai puhelun, jossa arvatenkin yritettiin myydä jotakin, hän kuunteli kuten tavallista, puolella korvalla. Myyntipuheen joukosta kuuluneet sanat lapset, vesiturvallisuus, uimataito, saivat Mikon kuitenkin hätkähtämään; hei, tämähän on täyttä asiaa.

Mikko Haapatie on lapsiperheen isä. Varsinkin nyt lasten ollessa pieniä tämä asia määrittää paljolti miehen oloa ja eloa. Perheen asuinpaikka keskellä Ahlaisten kirkonkylää on sekin pitkälti määräytynyt sen mukaan että koulu ja päiväkoti ovat molemmat lähellä. Mikon työn takia on tietysti hyvä, että lähin venelaituri ei ole sen pitemmällä sekään.

Kaikki nämä asiat vaikuttavat osaltaan siihen, miten Mikko Haapatie panee asioita tärkeysjärjestykseen. Tässä oppikirjassa olevat asiat ovat kertakaikkiaan kärkipäässä.

Seuraavaksi keskusteltiin Ahlaisten koulun rehtorin kanssa. Kaija Järvenpää oivalsi tietenkin heti että tähän täkyyn kannattaa tarttua! 

Vaahtopäät purjehdusleirillä -oppikirjassa on punaisena lankana vesillä liikkumisen turvallisuus, joka löytyy myös koulun opetussuunnitelmasta. 

Niinpä 25 kpl vaahtopäiden seikkailuja toimitettiin koululle, jossa niiden toivotaan kuluvan koululaisten käsissä. Kirja on  nykyaikainen ja sisältää myös videolinkkejä.

Mikko Haapatie on varsin hyvin perillä veneilystä ja sen turvallisuudesta. Tässäkin näkyy viruspandemian vaikutus siten että vesillä liikkuu paljon uusia, malttamattomia harrastajia. He haluavat, aivan ymmärrettävästi, äkkiä vesille.

Yhtä jos toistakin vesillä nähnyt mies toteaa, että kovinkaan paljon malttia ei tarvita vesiturvallisuuden varmistamiseksi. Varusteet kuntoon ja käyttöön, samoin tietysti aluksen sen matkustajien kunto tarkistetaan. Vielä kun pysytään veneväylällä on jo paljon tehty.

Tilastot puhuvat karua kieltään. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan Suomessa hukkuu väkilukuun suhteutettuna noin kaksinkertainen määrä ihmisiä verrattuna muihin pohjoismaihin. 

Vaikka valtaosa tapauksista ei liitykään veneilyyn, on yksikin hukkumiskuolema liikaa.

Teksti ja kuvat Hannu Nummelin