Mökillä asuvat Vesa ja Satu ovat vailla vakituista asuntoa

Satu ja Vesa Syrjälän talo on rakennettu vuonna 1927 ja se on toiminut aikoinaan tukkimiesten uittokämppänä. Talo remontoitiin kauttaaltaan ja laajennettiin vuonna 2006.
Satu ja Vesa ovat remontoineet taloa ja kunnostaneet pihapiiriä pikku hiljaa oman näköiseksi.

Satu ja Vesa Syrjälä muuttivat vuonna 2014 asumaan virallisesti mökille Ahlaisiin. Heille se on rakas koti, mutta papereissa lukee jotain ihan muuta.

– Me olemme vailla vakituista asuntoa eli siis paperilla olemme asunnottomia, Vesa naureskelee ja vitsailee, että veneen alla on ihan kiva asua.

Mennään ajassa hieman taaksepäin. Satu ja Vesa asuivat isossa omakotitalossa Porissa, kunnes eteen tuli tilanne, että omakotitalo alkoi tuntua liian isolta.

– Aloimme miettiä, mitä haluamme tulevaisuudelta. Myimme talon, menimme hetkeksi vuokralle keskustaan ja vuokrasimme Lampaluodosta mökin, pariskunta kertoo.

– Jossain vaiheessa selasimme asuntoilmoituksia ja näimme tämän helmen. Hyppäsimme pyörien selkään ja ajoimme Lampaluodosta Ahlaisiin. Rakastuimme tähän taloon saman tien, Satu kertoo.

Heti alussa oli selvää, että taloon muutetaan vakituisesti asumaan.

– Silloin emme vielä tienneet, että se olisi käytännössä mahdotonta, Vesa kertoo.

Syrjälät hakivat Porin kaupungilta lupaa muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi.

– Siihen se sitten tyssäsikin. Kaupungin vaatimukset olivat aivan kohtuuttomia verrattuina naapurikuntiin. Löytyneeköhän tästä kylästä yhtäkään taloa, joka olisi täyttänyt ne standardit, joita kaupunki vaati. Villaa olisi pitänyt olla katossa, lattiassa ja seinissä tuplamäärä entiseen verrattuna sekä lisäksi koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla, Vesa kertoo.