Mopoilulle halutaan oma paikka

Noormarkun nuoriso toivoo nuorkkarille lisää aukioloaikoja

Oskari Mäkelä, Miro Pitkänen, Hugo Vuorisalo ja Benjamin Lindeman kaipaavat lisää tekemistä iltaan. Yksi toive on saada nuorille oma mopoilupaikka.

Maanantai-iltana Noormarkussa yhtenäiskoulun alueella kokoontuneet nuoret toivovat lisää tekemistä kylään. Miro Pitkänen ja Hugo Vuorisalo ajelevat mopoillaan Museotietä pitkin maanantai-iltana, toisen mopo on kiiltävän punainen ja toisen nimetty Shrekiksi. Heidän toiveensa olisi, että jossain saisi ajella mopolla niin, ettei se aiheuta häiriötä. 

– Paikka, jossa voisi oleilla ja ajella. Ei liian kaukana kyliltä, mutta niin, ettei melu aiheuttaisi ongelmia, he pohtivat. 

Myös Oskari Mäkelä ja Benjamin Lindeman ovat samaa mieltä, lisää mielekästä tekemistä tarvittaisiin, jotta aika kuluisi.

Koulun alueella sijaitsevan rivitalon pihassa, joka on nykyään pienryhmien käytössä, Iiris Männistö, Milja Maja, Juho Ojala, Joona Korvenranta ja Tomi Vuorenmaa viettävät aikaa. Myös heidän toiveinaan olisi lisätekeminen.

– Nuorkkari on kyllä ihan hyvä paikka, mutta sen pitäisi olla enemmän auki. Varsinkin viikonloppuisin. Kokoonnumme usein lähes heti koulun jälkeen, ja kotiintuloaikoja noudatetaan. Ne ovat meillä kaikilla vähän erilaiset. Viikolla kotiin pitää mennä seitsemän, kahdeksan tai yhdeksän aikaan. Viikonloppuisin yleensä kymmeneltä. Porissa olisi enenmmän harrastusvaihtoehtoja, mutta kulkeminen sinne on vähän hankalaa, porukka kertoo.

Kaikki haastatellut nuoret ovat kuulleet ja tietävät lieveilmiöistä, joita nuorison kokoontuminen on aiheuttanut.

– Kyllähän sitä joskus roskataan ja varmasti syntyy meteliä. Mutta täytyyhän meilläkin olla paikka, jossa nähdään toisiamme, he toteavat.

Turvallisuus huolettaa – asiaan pureudutaan marraskuun tilaisuudessa

Myös Noormarkun-Finpyyn kyläyhdistys on huolestunut nuorison ja muiden kyläläisten turvallisuudesta. Yhdistys onkin järjestämässä vielä syksyn aikana turvallisuusiltaa yhteistyössä poliisin, koulun ja paikallisten yhdistysten kanssa. Turvallisuusilta järjestetään 10. marraskuuta kello 18 vanhassa valtuustosalissa, kirjaston yläkerrassa.

– Kyläyhdistys on ollut jo pitkään huolissaan noormarkkulaisten turvallisuudesta ja ennen kaikkea nuorista. Turvallisuusiltaan ovat lupautuneet ylikomisario Juha Joutsenlahti, koululta vararehtori Katja Patoranta sekä mahdollisesti Porin nuorisotoimi sekä koulun vanhempainyhdistys ja muita paikallisia yhdistyksiä. Idylliseen Noormarkun kylään tarvitaan nyt nuorille järkevää toimintaa sekä tietoa seurauksista ja ryhtiliikettä, jotta paikat eivät “vain” hajoile ja repeile, kyläyhdistyksestä turvallisuusiltaa järjestämässä oleva Antti Koskela toteaa. 

Aiheesta lisää Uutisluotsissa 6. lokakuuta.