Muuttovirta maalle käynnistyi

Marianna ja Juha Koljonen nauttivat vuosien Helsingissä asumisen jälkeen Siikaisten rauhasta luonnon ja linnun viserryksen keskellä. He remontoivat rivitalokaksion, jossa asuvat nyt vuokralla. Koirat Onni ja Ilona pääsevät ulkoilemaan omalle takapihalle.

Koronan myötä muuttobuumi kaupungista maalle on käynnistynyt.

– Taajaan asuttujen ja maaseutumaisten kuntien muuttovoitto on ollut vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa suurempi kuin vuonna 2019 vastaavaan aikaan. Tämä kertoo, että ainakin jonkinlainen väliaikainen piikki on havaittavissa maaseutumaisten ja taajaan asuttujen kuntien veto- ja pitovoimassa, kertoo alue- ja väestökehityksen johtava asiantuntija Timo Aro.

Pomarkussa kuntien välinen muuttovoitto oli toisella vuosineljänneksellä neljä. Kun tarkastellaan pidempää ajanjaksoa maaliskuusta elokuuhun, Pomarkun muutovoitto oli viisi. Siikaisissa muuttovoitto oli toisella neljänneksellä kahdeksan ja Porissa muuttotappio oli 94.

Marianna ja 5-vuotias Juha Koljonen ovat muuttaneet kaksi viikkoa sitten Siikaisiin. Marianna on kotoisin Sammin kylästä Siikaisista ja hän ehti asua Helsingissä 14 vuotta opiskelujen ja töiden parissa

Oliko korona sitten viimeinen niitti siihen, että muuttopäätös syntyi?

– Olin jo pitkään miettinyt palaanko takaisin maalle ja kaipasin juurilleni. Elämäntilanne oli aika suotuisa muuttoon ja ehkä korona tuuppasi minua oikeaan suuntaan. Nyt, kun etäopiskelu on mahdollista, ei muutos ollut niin suuri, Marianna pohtii.

Hän joutui keväällä tosissaan pohtimaan kaupungin ja maalla asumisen puolia.

– Mietin, että mitä jos sairastuisin Helsingissä ja sukulaiseni asuvat Siikaisissa. Pakenimme maalle heti koronapandemian alettua, sillä koirien vuoksi pelkäsin myös ulkonaliikkumiskieltoa. Maalla koirat saavat temmeltää vapaasti ja täällä on puhdas ilma hengittää, hän kertoo.