Neuvottelut uudesta kuntaomisteisesta jäteyhtiöstä alkamassa

Mukana myös Siikainen ja Pomarkku

Mikäli jätehuollon yhtiöittäminen toteutuu, aloittaa kuntaomisteinen uusi yhtiö toimintanja jo heinäkuun alusta alkaen.

Viime vuoden heinäkuussa hyväksytyn laajan jätelain uudistuksen myötä kunnille tulee vuoden 2023 heinäkuusta alkaen velvoitteita pakkausjätteen ja biojätteen keräämisestä kiinteistöiltä. Jätelain uudistuksen tavoitteena on vauhdittaa kierrätystä ja kiertotaloutta. Vuonna 2025 Suomessa tulee kierrättää 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja vuonna 2035 jo 65 prosenttia. Nykyinen kierrätysaste on noin 42 prosenttia, joten jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä kiinteistöiltä on lisättävä tuntuvasti.
Tätä taustaa vasten Porin kaupungin kanssa jätehuollon yhteistyössä olevat kunnat on kutsuttu neuvottelemaan jätehuollon yhtiöittämisestä. Tavoitteena on perustaa kuntaomisteinen jätehuoltoyhtiö, joka vastaa heinäkuun 2022 alusta lähtien jätehuoltopalveluista, joita tällä hetkellä toteuttaa Porin kaupungin teknisen lautakunnan alainen jätehuoltoyksikkö.
Jätehuoltoyhtiön neuvotteluissa ovat mukana Porin kaupungin lisäksi Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Merikarvia, Siikainen ja Ulvila. Neuvotteluihin osallistuu myös Pomarkku, jolla on tällä hetkellä muita kuntia suppeampi jätehuoltosopimus Porin kaupungin kanssa. 

Lue koko juttu paperilehdestä 3. helmikuuta.