Takka varovasti käyttöön kesän jälkeen
Tulipesää ja hormia on syytä valmistella käyttöön rauhassa, jotta savut eivät pöllähdä sisälle.
Maarit Kautto
Uutisluotsi
Syksyn ja talven lämmityskausi on pian alkamassa. Kun takkaan laittaa kesän jälkeen ensimmäisiä kertoja tulet, kannattaa olla varovainen ja kärsivällinen. Jos tulipesän vain latoo täyteen klapeja ja raapaisee tikkua, voi joutua tuulettamaan savunhajua asunnosta monta päivää.
– Jos tulen sytyttää suoraan kylmään hormiin ilman mitään esivalmisteluja, on lähes sataprosenttisen varmaa, että savut tulevat sisälle. Tämä johtuu siitä, että kylmän ja kostean piipun lämmetessä nopeasti sinne syntyy helposti ilmalukko, Porin Nuohouspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Toni Tuovinen toteaa ja antaa muutamia ammattilaisen vinkkejä, joilla ikävät savupöllähdykset voi välttää.
– Ensimmäiseksi avataan savupellit. Jos tulisija on ollut pidempään käyttämättä, pellit on hyvä avata jo muutamaa päivää ennen tulen sytyttämistä.
– Sitten varmistetaan, että hormi vetää ja että se vetää myös oikeaan suuntaan, eli ulos. Vedon suunta on helppo todeta nuohousluukun avauksella ja katsomalla, puhaltaako tulisija tuhkaa sisälle vai ulospäin. Varsinkin, kun kesällä sisällä on ollut viileämpää kuin ulkona, voi piippu toimia väärään suuntaan.
– Helloissa ja leivinuuneissa on hyvä polttaa hormipohjaluukussa ensin varovasti paperia tai sitten puhaltaa puhaltimella ilmaa hormiin, niin että veto lähtee taas oikeaan suuntaan.
Lämmityskauden alla on syytä myös tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimintakunto. Häkävaroittimia ei ole ihmisillä riittävästi.
Maarit Kautto
– Hyvin usein myös kysytään, mikä puulaji olisi parasta polttopuuna. Oikeastaan on ihan sama, mitä puuta tulisijassa polttaa kunhan se on kuivaa ja puhdasta. Mitään painekyllästettyjä tai maalattuja lautoja ei pidä lähteä polttamaan, Toni Tuovinen neuvoo ja jatkaa:
– Lämmityskauden alla on syytä myös tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimintakunto. Häkävaroittimia ei vieläkään ole ihmisillä riittävästi.
Jos savut syystä tai toisesta kuitenkin pöllähtävät sisälle, on äkkiä avattava kaikki ikkunat.
– Äärimmäinen ratkaisu on, että paloturvalliset, paksut kintaat käsissä kaapii kaiken palavan tulisijasta pois. Sotkua tulee ja savunhaju voi jäädä jopa pariksi viikoksi.
– Joka vuosi lämmityskauden alkaessa palokunnat saavat hälytyksiä, kun savut ovat tulleet sisälle. 90-prosentissa tapauksista syynä on hormiin muodostunut ilmalukko, mutta toki piipusta voi löytyä myös jokin tukos, kuten esimerkiksi linnunpesä. Tukosten ja linnunpesien poisto on normaalia nuohoojan työtä.
Porin Nuohouspalvelu operoi Satakunnassa noin 50 kilometrin säteellä Porista, muun muassa Noormarkussa, Ahlaisissa ja Pomarkussa.
– Teemme nuohouksia myös saaristossa. Palveluihimme kuuluvat lisäksi ilmastointi- ja öljypoltinhuollot sekä piippujen ja tulipesien saneeraukset.
Tuovisen mukaan nuohoojalta kysellään päivittäin tulisijojen käyttöön liittyviä vinkkejä ja neuvoja.
– Vinkit kannattaa kysyä, kun nuohooja tulee paikan päälle. Varsinkin, jos uudet asukkaat ovat muuttaneet taloon ja tulisijat ovat vielä outoja, voi nuohooja antaa hyviä neuvoja niiden käyttöön. Yleensä nuohooja on käynyt samassa talossa jo vuosia ja tuntee talon tulisijojen salat, Toni Tuovinen kiteyttää.