Noormarkun sairaalan tulevaisuus pelastettu

Aino-Maija Luukkonen esitteli ensi vuoden Porin kaupungin budjettia torstaina.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että Noormarkun sairaalan /terveyskeskuksen tulevaisuus on turvattuseuraaviksi vuosiksi. Porin ensi vuoden talousarvioesitystäesitellyt Luukkonen sanoi, että sairaalan vuodeosasto säilyy, mutta sen toimintaa kehitetään kuntoutuksen suuntaan.

– Talousarvioesityksessä sairaalan toimintaan varataan kolme miljoonaa euroa per vuosi. Sote-uudistuksen toteutuksen jälkeen Satakunnan hyvinvointialueessa tehdään sitten uusia päätöksiä sairaalan jatkosta.

Budjettiesitys koskee nyt siis sairaalan vuodeosastoa. Terveyskeskuksen muut toiminnot, muun muassa lääkäripalvelut, jatkuvat näillä näkymin ainakin toistaiseksi. 

Porin perusturva toi perusturvalautakunnan käsittelyyn syyskuun lopussa esityksen, jonka mukaan Noormarkun sairaalan vuodeosasto olisi suljettu. Esityksellä tavoiteltiin noin 1,9 miljoonan euron kertasäästöä.

Noormarkussa on 44 vuodepaikkaa, joista 15 on sairaalapalveluiden paikkoja ja vanhuspalveluiden puolella on 29 paikkaa. Sairaalaosastolle tulevat potilaat pääasiassa Satasairaalasta jatkohoitoon, monista eri syistä. Henkilöstöä Noormarkussa on noin 45.

Vanhuspalveluissa on 16 kotiinkuntoutuspaikkaa. Asiakkaille tehdään laaja kokonaisvaltainen arviointi ja kuntoutus, jonka turvin asiakas pyritään vielä turvallisesti kotiuttamaan. Kolmetoista paikkaa on asiakkaille, jotka odottavat pääsyä ympärivuorokautiseen hoitoon.

Oma röntgen suljettiin kolme vuotta sitten, mutta tarvittaessa potilaat on lähetetty röntgeniin Poriin. Satadiagin laboratorion hoitajat ottavat sairaalassa näytteitä kolme kertaa viikossa. Lisäksi osaston sairaanhoitajat ottavat veri- ja muita näytteitä aina tarpeen mukaan, perusturvan ainoana osastona Porissa.