Noormarkun Tennisseuran mestaruudet ratkottu

https://youtu.be/RPut-bJgjqc
Juha Pajunen ja Pertti Rajala ottelivat mestaruudesta. Seuran puheenjohtaja Keijo Laisi jakoi palkinnot.

Juttu, kuvat ja video: Risto Ranne

Elokuun aikana pidettyihin otteluihin osallistui ennätyksellisen runsaasti pelaajia. Nelinpelissä alettiin kahdella lohkolla ja niiden ykköset ja kakkoset ratkaisivat loppuottelupaikan. Ennakkosuosikkina ollut pari Juha Pajunen/Jussi Sivula piti loppuottelussa pintansa. Vastassa oli nuorempaa kaartia edustava kaksikko Iiro Peltoniemi/Nicklas Ljungman. Heillä oli semifinaalissa vastassa kakkossuosikki Pertti Rajala/Jouko Nygård, joista voitto olikin äärimmäisen niukka 2–1 kolmannessa erässä. Erä ratkesi katkaisupelissä 11–9.

Juha Pajusen voitto oli 2000-luvulla 15. kerta ja 7. perättäinen. Ainoa tappio on tullut v. 2013, jolloin Tuukka Järvenpää/Risto Ranne voittivat.

Kaksienpelien sijoittaminen eri viikon ajaksi oli onnistunut ratkaisu, jolloin eniten pelejä saaneet olivat huippukuntoisempia. Siitä esimerkin antoivat loppuottelijat Juha Pajunen ja Pertti Rajala. Juhalla oli semifinaalissa kova vastus Iiro Peltoniemestä, vaikka puristi voiton 2–0 (6-2, 7-5). Pertti voitti kahdessa perättäisessä ottelussa ensin Ilpo Pokelan 2–0 (6-0, 6-0) ja sitten Tony Takalan 2–0 (6-2, 6-3).

Loppuottelu tarjosi draamaa vesisadeuhkaa myöten. Ensimmäinen erä oli vaiheikas, sillä Pertti otti heti murron ja meni 2–0 johtoon pitämällä oman syöttönsä. Juha löi pallon omassa syöttövuorossaan pari kertaa leveäksi ja kerran pitkäksi. Toisessa vuorossaan Juha löysi jo viivan ja teki myös ässän. Seuraavassa Pertin teho näkyi voittolyönteinä (winner) kahteenkin kertaan ykkössyöttöjen turvin. Kuudes peli oli pidempi Pertin onnistuessa edelleen ykkösellään. Ratkaisun teki helpolla iskulyöntivirheellään Juha: smash leveäksi. Hän paikkasi kohta 7. pelillään: neljä syöttöä ja maaginen peli Juhalle. Tilanteessa 4–3 Pertti menetti syötön tehdessään kaksi pitkäksi lyöntiä ja kaksoisvirheen eli tuplan.  Juha syötti tasatilanteessa ensin ässän ja sitten hyvän syötön turvin nousi verkolle saaden toisen pisteen. Väliin helpompi virhe ja taas ässä, jonka jälkeen ensin Juha verkkoon, sitten Pertti samantyyppisesti verkkoon. Pertti aloitti viimeisen syöttövuoron tuplalla, jatkoi rystylyönnin verkkoon, mutta kämmenellä voittolyönnin linjaan. Pertti tasoitti (30-30) suoralla pisteellä, mutta menetti pelin ensin pitkällä sitten leveällä lyönnillään. Juha voitti erän 6–4 35 minuutissa.

Toinen erä oli ennennäkemätön 6–0 Pertille! Juha alkoi tuplalla. Tasaisen tuntuista silti, mutta Juha teki ehkä helponpuoleisia virheitä enemmän, kun taas Pertillä oli monia voittolyöntejä. Erä kesti vain 22 minuuttia.

Kolmas erä vei lähes tunnin ja päättyi katkaisupeliin (tiebreak).  Ensimmäinen peli meni Juhalle kuudennen syötön aikaisella rystylyönnillä linjaan. Pertti tasoitti, vaikka ykkössyöttö takkusikin. Tilanteesta 0-40 nousi tasoihin ja ratkaisi hyvällä viivaan osuneella syötöllään.  Kiinnostavaa kyllä, että seuraavassa vuorossa samanlainen asetelma: 0-40, tasoihin, mutta pari helppoa verkkoon osumaa ja Pertti meni johtoon 2-1. Näytti siltä, että Pertin syötön kulkiessa ottelu olisi ratkennut. Neljä syöttöä ykkösellä ja lopuksi niitti ässällä. Tilanne 3-1 Pertille. Juha vastasi samalla lailla päättämällä seuraavan pelin ässään.  Juha – Pertti 2-3. Murto seuraavassa pelissä ja tilanne tasan 3-3. 

Jälleen 7. peli oli tiukkaa hyökkäystä, ensin Pertti ja sitten neljännellä syötöllään nousi Juha verkolle ja pakotti Pertin virheeseen. Viides syöttö oli suora piste eli Pertin palautus jäi verkkoon.

Seuraavat pelit mentiin tasatahtiin syöttöprosenttien parantuessa. Pertti syötti 6/7 ykköstä sisään ja Juha kaikki 6. Tilanteessa 5-6 Pertin hermo piti hyvin vaikka tuplakin tuli joukkoon ja vain 1/6 ykkössyötöllä.

Tiebreak eli katkaisupeli alkoi Juhan mennessä johtoon ensin 2-0, sitten Pertin monipuolisesta arsenaalista löytyi loistava pysäytyslyönti, mutta Juha jatkoi aina 5-1 tilanteeseen. Tasoihin ei ihan Pertti päässyt, vaikka iskulyönti onnistui ja hieno syötönpalautus Juhan rystylle, minibreak. Omat syöttönsä pitäen Pertti pääsi tilanteeseen 5-6, mutta Juhan kolmas ottelupallo oli liikaa, katkaisupelin loppulukemiksi 7-5 Juhalle ja niin erä sekä ottelukin 2-1 (6-4,0-6,7-6).

Kokonaisuudessaan tasainen ja hyvätasoinen ottelu vei pari minuuttia vaille kaksi tuntia. Ykkösyöttöprosentti oli kummallakin lähes sama: 59 ja 58%. Toisessa erässä Juhan syöttöpeli romahti, ykköset 43% ja kakkosistakin voitti vain yhden neljästä syötöstä. Pertilläkin ykkösprosentti oli vain 30, mutta kakkosilla sai 67% voitettua. Kolmas erä oli se huipennus, jossa syötön laatu loppua kohti parani kummallakin oleellisesti.

Juha on voittanut 2000-luvulla nyt 6 kertaa ja Pertti 5 kertaa. Heitä voi verrata paikallisiksi nadaliksi (vasuri-Juha) ja murrayksi (sitkeä-Pertti)!