”Ollaan ylpeitä omastamme ja brändätään se”

Toimittaja ja kirjailija Helena Petäistö antoi vinkkejä, joilla ranskalaisia herkkuttelijamatkailijoita saadaan Suomeen.

Helena Petäistö kehotti kyliä löytämään oman erikoisuutensa ja panostamaan niihin. Leväsjoki voisi hänen mukaansa profiloitua herkkukyläksi.

– Eurooppalainen automatkailija hakee meiltä jotain aivan muuta, kuin meidän laatikkokaupunkejamme. He hakevat kauniita puisia maalaistalojamme, pieniä mökkejä, suomalaista idylliä, puita ja järviä. Eivät ranskalaiset vanhojen kivikaupunkien asukkaat halua nähdä sitä, mitä voivat nähdä muuallakin, vaan täysin uniikkia suomalaista maaseutua ja nauttia hyvää suomalaista ruokaa. Näistä meidän pitää pitää kiinni ja tuoda esille, totesi pitkään Ranskassa asunut, MTV3:n entinen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö Leväsjoella lähiruokatempauksessa syyskuun lopussa.

– Ranskalaisille meidän puutalorakentamisemme on eksoottista. Kuten täällä Leväsjoellakin. Näille vanhoille ja upeille rakennuksille pitäisi laittaa arvoa ja brändätä matkailukäyttöön. Sitähän me suomalaisetkin haemme matkaillessamme, idylliä ja erikoisuuksia, emme me matkusta isoihin kaupunkeihin ihailemaan uusia rakennuksia, vaan pieniin maalaiskyliin etsimään aitoutta, Petäistö totesi.

Hän oli saapunut Siikaisten Leväsjoelle Pomarkun kautta Kivijärventietä pitkin, ja huomasi tien kauneuden.

– Ihan kuin maisematie, vaikka meidän mielestämme siellä kasvaa vain puita, mutta muualta tulevalle se on erikoista. Kesäisin, kun pientareella kasvaa vielä kukkia, se on todella kaunis. Me emme osaa arvostaa ja nähdä sitä, mitä meillä on, hän totesi.

Sama pätee Petäistön mukaan ruokaan. Kuvittelemme liiaksi, että meidän pitää tarjota matkailijoille sitä, mitä he löytävät muualtakin. 

– Suomessa pitää tarjota turisteille aitoja suomalaisia makuja ja erikoisuuksia. Eikä sitä ainaista kebabia, hampurilaisia tai thai-ruokaa. Ranskalaiset ovat nautiskelijakansaa ja haluavat löytää uusia elämyksiä ruoasta. Sitä minäkin tarjoan ranskalaisvierailleni. He haluavat maistaa ja kokea, Petäistö sanoi.