Paikallistuntemus on ehdoton jäällä liikkuessa

Yrjö Vuohelainen mittaa Karhijärven jäänpaksuutta, joka näytti viime viikolla 12 senttiä. Vielä on liian aikaista vetää järven jäälle latuja, sillä jää ei kestä vielä latukonetta ja jäällä on arvaamattomia railoja.

Jäät ovat vielä heikkoja ympäri Satakuntaa. Koko maan vesistöjen jää on 10–30 senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta. Vesistöjen jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella sekä eri puolilla Suomea.

– Kymmenen asteen pakkasessa vesi jäätyy noin yhden sentin vuorokaudessa, jos jäällä ei ole lunta. Jos jäällä on kymmenen senttiä lunta ja pakkasta saman verran, jää ei vahvistu ollenkaan. Lisäksi lumen painosta jäälle voi nousta vettä, joka jäätyessään muodostaa kohvajäätä, jonka kantokyky on puolet teräsjäästä, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Pauli Myllymäki kertoo.

Jäällä kulkijan on hyvä muistaa, että jäänpaksuus voi vaihdella vesistön eri osissa huomattavasti ja virtapaikat ovat todellisia vaaranpaikkoja. Lumikerros toimii eristeenä ja hankaloittaa eri jääalueiden näkemistä. 

– Vaikka jäänpaksuutta mitattaisiin yhdestä kohtaa, saattaa paksuus olla aivan eri pienen matkan päässä. Tämän vuoksi jäällä pitää olla todella varovainen. Jäällä liikkuessa paikallistuntemus on ehdoton, Myllymäki painottaa.