Pakkanen estää pöpöjen lisääntymisen

Noormarkkulainen Peppi Ratala on pysynyt koko lukuvuoden terveenä pientä flunssaa lukuunottamatta. Noormarkun yhtenäiskoulun terveydenhoitaja Mirja Isoviita tarkastaa Peppin korvat.

Leuto talvi tuntuu pitävän taudit sitkeässä. Vanhan uskomuksen mukaan pakkanen tappaa pöpöt. Pitääkö uskomus paikkansa Posa:n uusi ylilääkäri Margit Seppälä?

– Tällaista on spekuloitu, mutta siitä ei ole mitään tutkimusnäyttöä. Pakkanen tappaa pölypunkit, mutta ei bakteereita tai viruksia. Sen sijaan pakkanen estää bakteerien ja virusten lisääntymisen ja siten määrän lisääntymisen, sanoo Seppälä.

Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt täysimittaisesti Satakunnassa. Posa:n alueella on todettu testeissä vasta muutamia A -influenssatapauksia, mutta ei yhtään B -influenssaa. Tautia on todettu kaikenikäisillä ja kaikki positiiviset näytteet on saatu rokottamattomilta henkilöiltä.

– Influenssarokotteen teho vaikuttaisi tänä vuonna pienen otannan perusteella lupaavalta. Muidenkin kuin riskiryhmien kannattaa ottaa rokote. Kausi-influenssa on yleisin rokotteilla ehkäistävä tauti maailmalla, kertoo ylilääkäri Margit Seppälä

Noormarkun yhtenäiskoulun terveydenhoitaja Mirja Isoviita kertoo, että tämä talvi ei ole eronnut sairastamisen suhteen aikaisemmista vuosista.

– Itse asiassa vatsatautia on esiintynyt tänä talvena vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Yleensä sitä esiintyy jo ennen joulua, kertoo Isoviita.