Pelkästään kotimaiseen ruokaan siirtyminen toisi Porin kouluille ja päiväkodeille yli 200 000 euron lisäkustannukset

Kuvituskuva. Teksti Maarit Kautto

Petri Reponen ja keskustan Porin valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Porin kaupunki selvittää käyttämänsä ruoan kotimaisuusasteen. Aloitteessa kysytään, mitä toimenpiteitä vaaditaan, jotta koulujen ja päiväkotien ruokatarjonta sisältää vain kotimaisesta lihasta ja kalasta valmistettua ruokaa?

Asia siirrettiin palveluliikelaitoksen selvitettäväksi. Useamman käsittelykerran jälkeen palveluliikelaitoksen johtokunta päätti kokouksessaan 24.11. jättää kaupunginhallitukselle lausunnon, jossa todetaan, että pelkästään kotimaisen ruoan tarjoaminen kouluissa ja päiväkodeissa toisi yli 200.000 euron lisäkustannuksen vuodessa.

Porin palveluliikelaitoksen mukaan kotimaisuusaste käytössä olevien elintarvikkeiden osalta on korkea. Lihat ovat kotimaisia, vähärasvaisia sian ja naudan E-lajitelmia, broilerista käytetään maustamatonta fileesuikaletta. Jauhelihoista käytetään alle 10 prosenttia rasvaa sisältäviä kotimaisia vaihtoehtoja. Ulkomaista alkuperää ovat osa kappaletavaratuotteista ja osa kaloista.