Pomarkku ensimmäisenä mukaan uuteen kuntien yhteiseen jätehuoltoyhtiöön

Pomarkun valtuusto kuuli jäteyhtiöhankkeen projektipäällikkö Tiina Toivosta vielä ennen päätöksen tekemistä.

Pomarkun valtuusto hyväksyi torstai-iltana yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen liittymisestä uuteen kuntien yhteiseen jätehuoltoyhtiöön. Uutta jätehuoltoyhtiötä ollaan perustamassa Porin kaupungin kanssa jätehuollon yhteistyötä tekevien kuntien kesken. Kunnat ovat Porin lisäksi Ulvila, Eurajoki, Nakkila, Harjavalta, Kokemäki, Pomarkku, Siikainen ja Merikarvia. 

Pomarkku teki ensimmäisenä kuntana päätöksen mukaan lähtemisestä. Uuteen jätehuoltoyhtiöön liittymisen myötä Pomarkun on muun muassa päivitettävä jätetaksojaan yhtenäisiksi muiden kuntien kanssa. Tämä tietää sitä, että pomarkkulaisten ekomaksu hiukan pienenee.

Voittoa tavoittelematon, kuntaomisteinen jätehuoltoyhtiö perustetaan jäte- ja ekomaksuista vuosina 2015–2022 kertyneen ylijäämän turvin. Ylijäämää on noin 8,1 miljoonaa euroa. Pomarkun osalta pottiin ei ole kertynyt niin paljon kuin muilla kunnilla, koska se on tähän saakka pääosin vastannut itse jätehuollon järjestämisestä ja kerännyt myös ekomaksut omaan kassaansa. Pomarkun jätehuoltosopimus Porin kanssa on kattanut vain kaatopaikkayhteistyön ja jäteneuvonnan. Pomarkun kertymä potissa on tällä hetkellä 102 000 euroa ja kunta joutuu tekemään lisäksi pääomasijoituksen, joka on noin 14 398 euroa.

Lue koko juttu paperilehdestä 15. syyskuuta.

  Jaa: