Pomarkku nousi koronakartalle

Noormarkussa useita altistumisia

– Nyt pitää jaksaa muistaa edelleen perusjutut, eli maskien käyttö, käsihygienia ja ennen kaikkea rokotukset, tartuntatautilääkäri Jari Sainio korostaa.

Pitkään sinnitellyt Pomarkku on nyt noussut koronakartalle. THL julkistaa päivittäisissä tiedotteissaan vain niiden kuntien koronatilanteen, joissa tartuntoja on todettu viisi tai enemmän. Pomarkussa on nyt todettu viisi tartuntaa, joista kolme julkistettiin tiistaina 14. syyskuuta. 

– Pomarkun kolme koronatartuntaa on todettu kaikki samassa lähipiiriissä. Kaikki ketjuun liittyvät lähikontaktit on jäljitetty ja asetettu karanteeniin. Myös tartunnan alkulähde on tiedossa, terveyskeskuslääkäri Anna-Kaisa Anttoora kertoi.

Noormarkussa on viime aikoina todettu useita altistumisia. 

Noormarkun yhtenäiskoulussa altistui ensin 22 neljännen luokan oppilasta ja kolme opettajaa. Tämän ketjun osalta oppilaat ovat jo palanneet testien jälkeen kouluun. Altistuksesta on seurannut muutama jatkotartunta. 

Tiistaina 14. syyskuuta kerrottiin yhtenäiskoulun 6a- luokalla todetusta positiivisesta koronatartunnasta. 

– Tartuntatautiviranomaisten mukaan koko luokkaa ei aseteta karanteeniin, koska tartunnan saaneet eivät ole olleet tartuttavuusaikana koulussa.

– Tartuntatautihoitajat ovat yhteydessä heihin, jotka ovat olleet tekemisissä vapaa-ajalla tartunnan saaneen kanssa. Muiden 6a-luokkalaisten kanssa jatketaan koulua normaalisti.  6a-luokan huoltajiin on oltu yhteydessä asiasta. Karanteeniin asetetuille järjestetään etäopetusta, vs. rehtori Katja Patoranta kertoi.

Mehiläisen Onnikotien Aurinkolinnan vuorohoitoyksikössä Aurinkotuvassa todettiin lauantaina 11. syyskuuta koronatartunta rokottamattomalla lapsella. Lisäksi kahdella Aurinkolinnan henkilökuntaan kuuluvalla todettiin tartunta torstaina 9. syyskuuta.

Tapauksiin liittyvät lähialtistuneet on tunnistettu ja asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Heitä on yhteensä 13. 

Koska alkuperäinen tartunnanlähde ei ollut selvillä ja tapauksilla oli mahdollisia kytkentöjä myös Aurinkokulman ja Aurinkolinnan asumispalveluyksiköiden asukkaisiin, päätettiin ottaa näytteet kaikista Aurinkokulman, Aurinkolinnan sekä joistakin Aurinkotuvan asukkaista ja henkilökunnasta.

Testauksissa on todettu kaksi uutta koronatartuntaa.   Valitsevan tilanteen vuoksi kaikki Aurinkolinnan ja Aurinkokulman sekä osa Aurinkotuvan asukkaista on asetettu karanteeniin 12.-21. syyskuuta väliseksi ajaksi. Karanteenin aikana näissä yksiköissä ei voi vierailla. Aurinkotuvan toiminta ja päivätoiminta keskeytetään samaksi ajaksi.

Porin perusturvan tartuntatautilääkäri Jari Sainion mukaan Noormarkussa ja koko Porissa on ollut viime aikoina paljon tartuntoja ja altistuksia ja huolestuttava tilanne pyritään nyt sammuttamaan.

– Nyt pitää jaksaa muistaa edelleen perusjutut, eli maskien käyttö, käsihygienia ja ennen kaikkea rokotukset. Viimeistään nyt on tärkeää saattaa rokostustilanne kuntoon, jos se ei vielä ole. Rokotustilanne on heikko etenkin 25–35-vuotiaiden keskuudessa, Sainio muistutti.