Ilkivaltaa ja päihteiden käyttöä suitsitaan yhdessä
Pomarkussa on yhä nuorempien tekemä ilkivalta ja päihteiden käyttö lisääntynyt. Pääosalla nuorista menee hyvin.
Annina Ruokoski
POMARKKU
Ilkivalta jo hyvinkin nuorten tekemänä sekä lisäksi päihteet ovat saaneet Pomarkussa hyvinvointi- ja sivistyspuolen aloittamaan kaikkia koululaisia ja opiskelijoita koskevan hankkeen. Hankkeen vetäjäksi on valittu hyvinvointipedagogi Mirjami Malmi. Hän on aloittanut pestissään jo. Hanke on nimeltään Yhteisöllinen opiskeluhuollon kehittämishanke.
– Ajatuksena on lähteä liikkeelle jo ihan nuorista pomarkkulaisista esikouluikäisistä lähtien ja kulkea polkua kohden vanhempia oppilaita. Eskarissa on jo päätetty ottaa käyttöön Mieli ry:n juuri julkaistu ”Eläinlasten Rauhametsä” -materiaali, jonka avulla ammattilainen voi rakentaa lapsiryhmälleen turvallista ilmapiiriä ja vahvistaa muun muassa arjen taitoja, lapsen itsetuntoa ja vahvuuksia sekä turva-, kaveri- ja tunnetaitoja. Materiaalin perehdytyskoulutukseen lähdettiin Pomarkusta ensimmäisten joukossa Osaavan Satakunnan järjestämässä koulutuksessa. Eskarilaiset aloittavat Rauhametsän eläimiin tutustumisen syysloman jälkeen.
– Vastaavan materiaalin avulla on tarkoitus kehittää sosiaalisten taitojen polku koko perusopetuksen läpäiseväksi niin, että jokaisella ikäluokalla olisi samansisältöinen ja tasavertainen mahdollisuus saada opetusta ja ohjausta sosiaalisissa taidoissa. Pitkäjänteinen, suunnitelmallinen ja ennaltaehkäisevä opiskeluhuoltotyö kantaa hedelmää viiveellä, Pomarkun akuuttiin tilanteeseen siitä ei ole taikasauvaksi. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen on koko kouluyhteisön etu ja myös kuntatalouden kannalta ainoa järkevä vaihtoehto, sillä kaikki korjaavat toimenpiteet ovat erittäin kalliita. Yhteisöllisen opiskeluhuollon hankkeessa työtä suunnitellaan ja kehitetään kaikkien koulun toimijoiden, myös vanhempien, kanssa yhteistyössä, Mirjami Malmi kertoo.
Ongelmana Pomarkussa on oikeastaan viimeisten kolmen vuoden aikana olleet yhä nuorempien aiheuttama ilkivalta ja välinpitämätön käytös.
– Pääasiassa nuoriso käyttäytyy ja voi hyvin, mutta on olemassa pieni ryhmä, joka aiheuttaa ongelmia. Valitettavaa on, että ilkivaltaan ja epäasialliseen käytökseen osallistuu yhä nuorempia lapsia. Nuorimmat ovat vasta kymmenenvuotiaita, jotkut ajautuvat tyhmyyksiin vanhempien sisarustensa kanssa, hyvinvointikoordinaattori Mika Grönman toteaa.
Esimerkkinä Mirjami Malmi, Mika Grönman ja yhteiskoulun ja lukion rehtori Jussi Heervä kertovat muun muassa sen, että uimarannalla sikaillaan tai pesäpallokentällä ajetaan autolla tai museosuojellusta katsomosta revitään irti lautoja. Ilkivalta keskittyy sinne, missä nuoriso viettää aikaansa.
– Pesäpallokentän pinnoite on kallis ja sen tuhoaminen maksaa kymmeniä tuhansia. Itse asiassa pienikin ilkivalta maksaa jo helposti tuhansia euroja, kun kaikki kustannukset lasketaan. Nuortenkin pitäisi muistaa, että vanhingonkorvausvelvollisuus on heilläkin tällaisissa tilanteessa olemassa. Kunta on tehostamassa valvontaa ja uudet kameravalvonnat ovat tulossa, jotta ilkivallantekijöitä saadaan kiinni.
Ankkuritiimin tilastoissa Pomarkun asukaslukuun suhteutettuna ilmoitukset ovat Satakunnan kärkitasoa.
– Pomarkun luku on yli 500, kun se esimerkiksi Porissa on 350. Kyllähän tästä kehityksestä pitää olla huolissaan, niin vanhempien kuin muidenkin aikuisten.
– Kotien kontrolli on löystynyt tai vähentynyt, se on harmillista.
Nuorille on viime vuosina pyritty järjestämään monenlaista vapaa-ajan toimintaa.
– Mutta valitettavasti kaikkia emme saa millään mukaan. Nuoret ovat itsekin saaneet olla ideoimassa toimintaa, mutta silti osa porukasta ei lähde järjestettyyn toimintaan mukaan, mikä on harmi, Grönman kertoo.