Kaarlon kotitilan puoti aukeaa
Kaarlo Peltomaa haluaa, että asiakkaat tietävät, mistä liha on peräisin
Annina Ruokoski
Pomarkku
Kaarlon kotitilan lihapuoti avaa ovensa virallisesti ensi viikon perjantaina 6. lokakuuta. Vanhaan aittaan sisustettu tilapuoti sijaitsee Peltomaan tilalla ja tarjoaa asiakkailleen Kaarlo Peltomaan itse kasvattamaa lähilihaa pakastettuna. Valikoimassa on jauhelihaa, paistia sekä fileetä.
– Jauheliha on ehdottomasti ollut suosituin tuote. Olen ennen tämän puodin avaamista toimittanut asiakkaille ostoksia suoraan kotiovelle. Se palvelu jatkuu edelleenkin. Puoti on auki perjantaisin kello 16–18 ja lauantaisin kello 11–13 ympäri vuoden, Peltomaa kertoo.
Peltomaan lihapuodin liha on valmiiksi vakuumiin pakattua ja pakastettua.
– Eläimet teurastetaan Vuorenmaan tilateurastamolla ja siellä liha pakastetaan heti tuoreena, joten säilymisajatkin ovat pitkiä.
Eläimet lähtevät Peltomaan tilalta teurastamoon ja noin viikon kuluttua siitä liha palaa myymälään valmiiksi pakastettuna.
– Paisteille ja fileille saadaan vuoden säilyvyys. Jauhelihan säilyvyys on puoli vuotta. Kun eläin on teurastettu, lihat riippuvat noin viikonlopun yli ja sen jälkeen liha leikataan ja laitetaan suoraan pakastimeen.
Suosituinta Peltomaan mukaan on jauheliha, joka on puhtaaksi leikattuna erittäin ehtaa tavaraa.
– Siitä saa tehtyä helposti vaikkapa jauhelihapihvejä ilman sideaineita, sillä se pysyy hienosti kasassa. Paistin arvostus on valitettavasti aliarvostettua, vaikka siitäkin saa erittäin hyvää. Vaimoni Elina juuri yllätti paistilla, luulin itsekin ensin, että oli kyseessä filee.
Peltomaa haluaa tarjota asiakkailleen lihaa suoraan tilalta, jotta ihmiset tietäisivät, mistä liha on peräisin.
– Tuolla se kasvaa tilapuodin takana olevassa navetassa Pomarkun Kiilholmassa. Välikäsiä tuottajalta suoraan asiakkaiden ruokapöytään ei ole monta, mikä onkin yksi minun periaatteeni. Haluan tarjota tuottamalleni ruoalle mahdollisimman lyhyen ketjun. Asiakkaat tietävät, kuka heidän ruokansa kasvattaa, Peltomaa toteaa.
Kaarlo on ollut täyspäiväisenä maatalousyrittäjänä nyt noin viisi vuotta Pomarkun Kiilholmassa. Tila on ollut suvun omistuksessa 1930-luvulta saakka Kaarlon isoisän Arvon viljellessä aikoinaan peltoja.
– Isäni ei enää viljellyt muuta kuin harrastukseksi, mutta veljeni Matti alkoi pitää tilaa vuonna 2010 ja minä sekaannuin mukaan muutama vuosi sitten, Kaarlo naurahtaa.
Aluksi Kaarlo hoiti maatilaa metsänhoitajan työn ohessa, kunnes uuden navetan rakentamisen jälkeen ja eläinmäärän kasvamisen myötä maatilan hoito alkoi viemään niin paljon aikaa, että hänen oli pakko jättäytyä pois päivätyöstä.
– Sydämeni veti maatalousyrittäjäksi. Tässä työssä yhdistyy kaikki, mistä pidän; eläinten hoito, maatalous ja yrittäjyys. Tykkäsin kyllä päivätöistäkin, molemmissa töissä on puolensa, mutta elämä on valintoja, Kaarlo pohtii, eikä kadu hetkeäkään päätöstään lähteä yrittäjäksi.